Verbouwen

Woningeigenaar vindt duurzaamheid belangrijk bij renoveren

Bij het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad spelen consumenten een grote rol. Zij zijn immers op de woningrenovatiemarkt een belangrijke opdrachtgever. Voor 43% van de woningeigenaren is duurzaamheid (zeer) belangrijk bij hun renovatieplannen. Veel woningeigenaren weten niet hoe ze hun woning duurzaam kunnen maken. Daarom gaan zij op zoek naar informatie over duurzame producten. Dat doen ze vooral via zoekmachines op internet, brochures of via vrienden en kennissen. Dat blijkt uit de BouwKennis Renovatie Monitor.

Op de groeiende renovatiemarkt speelt energiezuinigheid de komende jaren een grote rol. De aandacht zal hierbij uitgaan naar het verduurzamen van de huidige woningvoorraad. Hier valt immers nog een grote winst te behalen. Dit betekent echter wel dat de bouw de consument in beweging moet krijgen. BouwKennis onderzocht hoe belangrijk woningeigenaren duurzaamheid vinden bij hun renovatieplannen en waar zij zoeken naar informatie over duurzame producten.

Belang van duurzaamheid bij renoveren
Bijna zeven op de tien woningeigenaren heeft minstens één klus in huis die de komende twee jaar uitgevoerd moet worden, variërend van schilderen, vloeren leggen tot sanitair vervangen. Om te achterhalen hoe belangrijk duurzaamheid hierbij is, is aan consumenten met een eigen woning de volgende stelling voorgelegd: “Duurzaamheid is zeer belangrijk voor mij bij renovatieplannen”. Ruim vier op de tien is het hiermee (zeer) eens, 7% is het zelfs zeer met de stelling eens. Ruim eenderde staat er neutraal tegenover en voor slechts 16% is duurzaamheid niet belangrijk bij hun renovatieplannen.

Vooral woningeigenaren boven de 55 jaar vinden duurzaamheid belangrijk, 52% is het (zeer) eens met de stelling. Onder jongeren tot 35 jaar en 35- tot 55-jarigen is dat percentage respectievelijk 37% en 39%. 55-plussers zullen als ze besluiten te gaan renoveren hun woning vaker levensloopbestendig willen maken. In het onderzoek is ook gevraagd wat woningeigenaren onder duurzaamheid verstaan. 55-plussers definiëren duurzaamheid vooral als lange levensduur. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor het feit dat die doelgroep vaker duurzaamheid belangrijk vindt.

Informatie over duurzame producten
Belang hechten aan duurzaamheid bij renovatie is natuurlijk stap één naar het verduurzamen van de woningvoorraad. Vervolgens moeten er echter goede duurzame producten gebruikt worden. Niet alle woningeigenaren zullen op de hoogte zijn van de mogelijkheden en eigenschappen van duurzame producten. Aan woningeigenaren die van plan zijn hun woning duurzamer te maken is gevraagd waar ze informatie over duurzame producten gaan zoeken.

Gemiddeld 38% zoekt die informatie via online zoekmachines, 18% raadpleegt brochures en 16% vraagt informatie aan vrienden of kennissen. Ook de professional wordt geraadpleegd voor informatie. 13% gaat direct naar de professional en eenzelfde deel zoekt informatie via websites van fabrikanten. Slecht 28% zoekt geen informatie over duurzame producten en 14% weet het niet.

Informatiebron voor duurzame producten (in %)

Bron: BouwKennis Renovatie Monitor, november 2012

Ouderen oriënteren zich ook online
Woningeigenaren boven de 55 jaar hechten niet alleen meer belang aan duurzaamheid, maar zoeken ook meer informatie hierover op. Zij gebruiken alle informatiekanalen vaker dan mensen jonger dan 56 jaar. Dat geldt ook voor online kanalen als zoekmachines en websites van fabrikanten en handelaren. Woningeigenaren onder de 35 jaar zoeken veel minder vaak naar informatie en gebruiken ook social media minder vaak dan mensen van een middelbare of oudere leeftijd.

Dat betekent dat fabrikanten en handelaren van duurzame producten hun communicatieboodschap zowel offline als online moeten aanpassen aan de doelgroep. Er ligt bij hen vooral een taak om de bewustwording onder de jongere doelgroep te vergroten. Pas als zij duurzaamheid belangrijker gaan vinden bij renoveren, zullen zij meer openstaan voor informatie over duurzame producten. Marketeers en communicatiespecialisten zullen de 55-plussers al makkelijker kunnen bereiken, omdat zij al een stap verder zijn dan de jongere woningeigenaren.