Algemeen

Wederopbouw New Orleans kan beginnen

De Amerikaanse regering heeft zeven maanden na de verwoestingen van orkaan Katrina de langverwachte regels afgekondigd voor de wederopbouw van de stad New Orleans. De nieuwe verordening bepaalt dat vele duizenden verwoeste gebouwen na de wederopbouw bijna een meter hoger moeten worden. Wie dat niet doet, loopt kans op fors hogere verzekeringspremies, aldus Amerikaanse media.

Tienduizenden inwoners van New Orleans hebben gewacht op de federale bouwvoorschriften. Velen waren bang dat er in de laagst gelegen districten, veelal de armste wijken, helemaal niet meer herbouwd mocht gaan worden. Mede daarom zijn grote delen van de stad nog altijd verlaten. De nieuwe regels gelden alleen voor gebouwen die voor meer dan 50 procent zijn beschadigd.

Extra geld
De regering heeft het Congres gevraagd om nog eens 2,5 miljard dollar uit te trekken voor verbetering van de waterkeringen rond de stad aan de Mississippi. Het doel is om in totaal 98 procent van de stad te beschermen tegen extreem hoog water dat eens in de honderd jaar kan voorkomen. Eerder was al 3,5 miljard uitgetrokken voor dijkversterkingen.

Het zal tot zeker 2010 duren voordat de stad gereed is met de aanpassing van alle waterkeringen. De verwachting is dat dit jaar, nog voor het begin van het nieuwe orkaanseizoen, alleen alle door Katrina beschadigde waterkeringen hersteld zijn.
Build for Life