Wat kost een granieten keukenblad?

31 augustus 2017 Bron: Voorlichtingsburo Wonen 3 521 keer gelezen
Wat kost een granieten keukenblad?
Arte
Wat kost een keukenblad? Een vraag die Arte regelmatig gesteld krijgt. Een logische vraag, want keukenzaken en ook particulieren willen weten wat ze kwijt zijn aan een mooi stukje natuursteen in de keuken of badkamer. In deze blog legt Arte uit welke factoren invloed hebben op de prijsstelling van granieten keukenbladen.

Het goud onder de bladen

Graniet is één van de grootste rijkdommen van de natuur. Door de langzame stolling van magma ontstaan er kleine kristalkiemen die uitgroeien tot grotere kristallen (een mineraal). Dit natuurlijke materiaal kent binnen elke soort en zelfs binnen dezelfde plaat veel natuurlijk gevormde variaties zoals kleur- en structuurverschillen, concentraties van mineralen, putjes, aders en kleine haarscheurtje. Al deze bijzondere kenmerken onderstrepen de echtheid en natuurlijke oorsprong van het materiaal. 

Wat bepaalt de prijs van een granieten blad?

Graniet is niet per definitie goedkoper of duurder dan bijvoorbeeld composiet of keramiek. Maar wat kost dan een granieten blad? Hier hebben we geen kant en klaar antwoord op, maar we kunnen wel uitleggen welke factoren die prijs bepalen.
  • Schaarste: Kies je voor een zeldzamere kleur graniet? Dan is de kans groot dat je meer betaalt dan dat je voor een gangbare kleur gaat. Simpelweg omdat daar meer van beschikbaar is, zoals bijvoorbeeld de kleur Steel Grey.
  • Kwaliteit: Er zijn talloze prijsstunters te vinden die zeggen de goedkoopste graniet te kunnen leveren. Maar of zij ook kwaliteit leveren…Wat verstaan we onder kwaliteit? Een belangrijk aspect dat bepalend is voor de prijs.

Waaraan herken je een kwaliteitsblad?

Onder andere aan de kleurintensiteit. Ofwel de kleurechtheid. We zien regelmatig prijsstunters die “geverfde” bladen aanbieden. Iets wat vooral voorkomt bij zwarte bladen. De bladen zijn geverfd om gebreken te maskeren. In eerste instantie is dit met het blote oog niet te zien, maar na verloop van tijd wordt dit wel zichtbaar. Een geverfd blad wordt dof en de verf zal er langzaam afbladderen. Bij Arte kun je zeker zijn van onbewerkte, echte kleuren. Puur natuur dus. 

Werkomstandigheden tellen ook

Niet alleen de kleurintensiteit bepaalt de kwaliteit van het keukenblad. Ook de werkomstandigheden tellen mee. Volgens Arte zelfs het voornaamste onderdeel. Bij het inkopen van steen wordt nadrukkelijk gelet op de sociale- en milieuaspecten. Want ze willen geen plaatmateriaal inkopen uit groeves waar kinderhanden aan hebben meegewerkt, waar arbeiders in groeven en fabrieken onder dwang hebben gewerkt of waar arbeiders zwaar onderbetaald worden. Arte staat voor kwaliteit. Kwaliteit in materiaal, maar ook in werkomstandigheden. Verantwoord natuursteen noemen we dat. Om die kwaliteit te waarborgen is Arte al vanaf het begin betrokken bij het Responsible Stone Program van TFT, The Forest Trust. Deze internationale organisatie zet zich in voor het milieu en de mensenrechten. 

Kortom…

Op de vraag; ‘Hoe duur is een granieten blad?’, is geen pasklaar antwoord te geven. De prijs heeft te maken met diverse factoren, waaronder schaarste, kwaliteit, kleurintensiteit en de werkomstandigheden.

Het is een feit dat graniet niet perse duurder is dan bijvoorbeeld composiet of keramiek. Met de keuze voor een granieten blad haal je iets unieks in huis. Want geen enkel granieten blad is hetzelfde. Dat maakt graniet zo bijzonder! 

Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo