Verwarming & Sanitair

Warmtepompen zijn de evidente keuze - waarom dan nog twijfelen?

Warmtepompen zijn de evidente keuze - waarom dan nog twijfelen?
Wie vandaag kiest voor een warmtepomp, kiest voor de toekomst. Want de toekomst is elektrisch. Wie vandaag een verwarmingssysteem kiest, heeft de kans om te kiezen voor comfort, duurzaamheid én financiële gemoedsrust. Toch blijven veel mensen twijfelen. Volgens InfoWarmtePomp en Frixis is die twijfel begrijpelijk, maar steeds moeilijker te verdedigen. Want alle signalen wijzen in dezelfde richting: warmtepompen zijn vandaag al de evidente keuze — voor het klimaat, voor de energiefactuur én voor de toekomst van je woning.

"Een warmtepomp is een investering in comfort, energieonafhankelijkheid en waarde," zegt Patrick O, Public Affairs bij Climafed, de Belgische federatie voor klimaattechnologieën. "Wie vandaag nog kiest voor een gasketel, kijkt binnen tien of vijftien jaar achterom met spijt."

De voordelen: comfort, onafhankelijkheid en waarde

Warmtepompen zijn vandaag een volwaardige en toegankelijke verwarmingsoplossing — niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor bestaande woningen. In de meeste huizen past een warmtepomp, zeker als hybride systeem of als lucht/lucht-oplossing.

Wie kiest voor een warmtepomp:
  • geniet van comfort, met verwarming in de winter en actieve koeling in de zomer
  • vergroot de energie-onafhankelijkheid, zeker in combinatie met zonnepanelen
  • verhoogt de waarde van zijn woning, zeker door een gunstig EPC-label, waarbij energielabel A in de toekomst trouwens enkel haalbaar zal zijn met fossielvrije verwarming
  • integreert in het energienetwerk van de toekomst, met slimme sturing en flexibiliteit

De richting is duidelijk: alles gaat elektrisch

Tegen 2040 moet de overgrote meerderheid van de Belgische verwarming elektrisch zijn. Dat is geen verre toekomstmuziek, maar een beleid dat vandaag al duidelijk vorm krijgt. In mei 2024 werd op Europees niveau nieuwe regelgeving goedgekeurd die tegen mei 2026 ook in Belgische wetgeving zal worden omgezet. Deze maatregelen sturen resoluut aan op de elektrificatie van verwarming en de uitfasering van fossiele systemen.

  • Sinds 2025 is fossielvrije verwarming verplicht bij nieuwbouw in Vlaanderen
  • Vanaf 1 juli 2025 blijft de btw op renovatie mét een warmtepomp verlaagd op 6%, terwijl bij renovatie met een fossiele ketel het btw-tarief stijgt naar 21%
  • Vanaf 2027 zal het ETS 2-systeem (de Europese koolstoftaks) de prijs van fossiel gas en stookolie jaar na jaar verhogen — wat gezinnen honderden euro's per jaar extra zal kosten
  • Strengere EPC-eisen zorgen ervoor dat het beste label A in de toekomst enkel haalbaar zal zijn met fossielvrije verwarmingssystemen zoals warmtepompen

"Voor nieuwbouw was de trein al vertrokken," zegt Patrick O. "Nu versnelt ook de renovatiemarkt. Warmtepompen zijn vandaag gewoon de evidente keuze."

Wat houdt ons tegen? Kortetermijndenken en kromme prijslogica

Toch blijven veel gezinnen vasthouden aan fossiele systemen. Niet omdat die efficiënter of toekomstbestendiger zijn — integendeel — maar omdat de prijsverhouding tussen elektriciteit en gas vandaag scheef zit.

Ondanks het feit dat een warmtepomp meestal 3,5 tot 5,5 keer efficiënter omgaat met primaire energie, gaat het financieel voordeel vandaag grotendeels verloren door de hoge taksen en belastingen op elektriciteit. Stroom is in Vlaanderen daardoor nog steeds bijna vier keer duurder per kWh dan fossiel gas. Dit ontmoedigt gezinnen om voor duurzame oplossingen te kiezen.

"Deze scheve belastingstructuur moet en zal veranderen," zegt Patrick O. "Een tax shift is nodig. Maar intussen moeten we blijven duidelijk maken: een warmtepomp blijft de verstandigste keuze op lange termijn."

Geen tijd te verliezen, altijd een oplossing

Wie vandaag voor een fossiele ketel kiest, vertraagt zijn eigen energietransitie. Niet alleen riskeer je om over enkele jaren opnieuw te moeten investeren — je mist ook jaren van besparing, comfort en CO₂-reductie.

Zodra ETS 2 volledig ingaat en woningen verplicht een goed EPC-label moeten halen om aantrekkelijk te blijven op de markt, wordt het pijnlijk duidelijk: het echte risico ligt in het uitstellen van de juiste keuze.

En zelfs wanneer een woning vandaag nog niet volledig geschikt is voor een zuivere warmtepomp, is dat geen reden om af te wachten. In dat geval biedt een hybride oplossing — een combinatie van een warmtepomp en een fossiele ketel — een uitstekend tijdelijk alternatief. Zo verminder je nu al aanzienlijk je fossiel verbruik, en ben je voorbereid om later volledig over te schakelen.

Er is dus geen excuus meer om niet voor een warmtepomp te kiezen wanneer je verwarmingssysteem aan vernieuwing toe is.

"Twijfel kost geld," besluit Patrick O. "Wie nu kiest voor een warmtepomp, kiest met kennis van morgen. Het is een no-regret-beslissing — en dat geldt vandaag meer dan ooit."

Meer informatie over warmtepompen vind je op www.InfoWarmtePomp.be