Algemeen

Warmtenet Turnhout een stap dichterbij

Voor de ontwikkeling van een warmtenet in de wijk Niefhout in Turnhout werd een samenwerkingsakkoord gesloten tussen Stad Turnhout, verkavelaar Slim Turnhout, projectontwikkelaar ION, warmtenetbeheerder Eandis en warmteproducent en -leverancier Veolia. Doel is de sterktes van de partners te bundelen om zo concreet werk te maken van duurzame warmtenetten in de regio. IVEKA en Eandis zetten hier graag mee de schouders onder.

IVEKA, Eandis en warmtenetten

De technologie van een warmtenet is sterk verwant aan de gasdistributie. IVEKA en Eandis hebben de kennis en de mankracht in huis om te zorgen voor warmtestudies, het ontwerp en de aanleg van infrastructuur te begeleiden, de aansluiting van de warmtebronnen en de aansluiting van verbruikers op het warmtenet te realiseren en nadien garant te staan voor de exploitatie van de installaties, tot en met de warmtewisselaar in de woning van de klant.

‘Dat alles sluit nauw aan bij de rol van IVEKA en Eandis om steden en gemeenten te ontzorgen in hun opdracht rond energievoorziening op het openbaar domein’, zei Paul Gistelinck, directeur Warmte bij Eandis.

Partner in warmtenetten

Met dit ondertekeningsmoment geeft de stad Turnhout een belangrijk signaal om zeer gericht met enkele partijen te willen samenwerken en zo duidelijke rollen te definiëren voor de uitbouw van warmtenetten in de regio. IVEKA neemt als distributienetbeheerder graag zijn rol op om de openbare dienstverlening rond warmtenetten mee waar te maken.

Het is vandaag soms nog onduidelijk ‘wie-wat’ gaat doen in deze nieuwe markt. Een objectieve, regelgevende rolverdeling kan helpen om via warmtenetten een economisch haalbare duurzame energievoorziening uit te bouwen. Dat in het belang van de Vlaamse steden en hun inwoners. En uiteraard ook in het belang van de milieudoelstellingen die vandaag voorop staan.

De ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomst is alvast een signaal van vertrouwen dat de stad stelt in de distributienetbeheerders als aanspreekpunt en partner.

Gericht investeren

Op vraag van de stad Turnhout heeft Eandis, samen met alle partijen, een grondige voorbereidende studie gemaakt om van dit project een rendabele businesscase te maken. De potentiële zones voor afname in Turnhout zijn in kaart gebracht. Er is cliënteel. En er is de ambitie van alle partners om dit project succesvol te realiseren. Door stap voor stap te groeien, wordt werk gemaakt van een succesvol warmtenet, een meer duurzame energievoorziening en een verhoogde energie-efficiëntie in Turnhout.

Warm aanbevolen

Een warmtenet is een veelbelovende technologie. Ze koppelt ‘warmtecomfort’ aan maximaal ‘energierendement’. Die energie-efficiëntie is dan weer goed voor de reductie van de CO2-uitstoot.
De energie-efficiëntie van warmtenetten is ook een belangrijke factor in de rentabiliteit van warmteprojecten. Als ‘ecologie’ en ‘economie’ hand in hand gaan, is de kans op een succesvol project het grootst.

Warmtenetten hebben de flexibiliteit om over te schakelen op de meest gunstige warmtebron van het moment, zonder dat er aanpassingen nodig zijn aan het achterliggende net. Bovendien zijn warmtenetten geschikt voor zowel huishoudelijke als industriële toepassingen. Die mix van mogelijkheden speelt in het voordeel van het ‘potentieel rendement’ voor investeringsprojecten.

In veel Europese landen zijn al warmtenetten ontwikkeld, de technologie is niet nieuw. En ook in Vlaanderen is het investeringsklimaat voor warmtenetten aanwezig. Daarom zetten IVEKA en Eandis graag mee de schouders onder de uitbouw van warmtenetten in deze regio.

Ook interessant


Build for Life