Warme werven vragen frisse maatregelen

  BE   18 mei 2022 Bron: Bouwunie
Warme werven vragen frisse maatregelen
We genieten al een paar dagen van aangenaam zomerweer. En vandaag belooft het nog warmer te worden, de kaap van 30 graden is in zicht. Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie: “Vooral voor wie buiten werkt in de bouw wordt het puffen en zweten. Toch blijven de werven draaien. Al hou je als werkgever best rekening met een aantal voorzorgsmaatregelen. Dat gaat dan bijvoorbeeld over het aanbieden van koele non-alcoholische dranken, het creëren van schaduwplekken of het aanpassen van de werkorganisatie". De wet regelt de drempelwaarden vanaf wanneer je als werkgever in actie moet schieten, en die waarden verschillen naar gelang de fysieke activiteit. Algemeen raadt Bouwunie aan om maatregelen te nemen vanaf 25 graden. “Vaak is het gewoon kwestie van gezond verstand”, besluit Waeytens.

Bouwbedrijven moeten bij hitte koele dranken (geen alcohol) ter beschikking stellen en hun werknemers beschermen tegen de zon. Bijvoorbeeld door schaduw te creëren met schaduwdoeken of zeilen, het dragen van een hoofddeksel, zonnebril en het smeren van zonnecrème. Best passen ze ook de werkorganisatie wat aan, bijvoorbeeld vroeger beginnen werken of meer pauzes inlassen. In uitzonderlijke gevallen kunnen werkgevers tijdelijke werkloosheid inroepen omwille van “slecht” weer, of hier dus omwille van te warm weer. De hitte moet het dan wel compleet onmogelijk maken om het werk uit te voeren. Bijvoorbeeld bij het gieten van beton, omdat die door te snelle uitdroging kan barsten. Ook asfalt, verven of een coating kunnen bij verwerking aan kwaliteit inboeten door de hitte.

Wat te doen bij warm weer? De Bouwmemo lijst het op

Om haar leden te informeren over wat te doen bij warm weer, stelt Bouwunie een Bouwmemo ter beschikking. Die lijst alle maatregelen en tips op in een handige PDF.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo