Waarvoor dient de Verzoeningscommissie Bouw

  BE   Bron: Logic-Immo
Waarvoor dient de Verzoeningscommissie Bouw
Belgen zijn geboren met een baksteen in onze maag. Een eigen woning bouwen, het is iets waar we bijna allemaal van dromen. Jaren op voorhand zijn we al bezig met nadenken en met plannen. Hoe ziet mijn droomhuis eruit? In wat voor stijl wil ik mijn huis optrekken? Als de plannen dan eindelijk worden uitgevoerd, dan zjin we tevreden, maar tegelijk een beetje angstig. Wat als de plannen niet helemaal worden gerealiseerd zoals we voor ogen hadden? Wat als de architect of de aannemer fouten maakt? De Verzoeningscommissie Bouw lost steeds meer geschillen op tussen consumenten en aannemers of architecten.

Wanneer kan je terecht bij de Verzoeningscommissie Bouw?
Bij de Verzoeningscommissie Bouw kan je als particulier terecht voor alle technische geschillen tussen jou en de aannemer(s) en/of de architect. Technische geschillen zijn bijvoorbeeld geschillen over slecht metselwerk, stabiliteitsproblemen, vochtproblemen of een slechte dakconstructie.

Waarom de Verzoeningscommissie Bouw?
Als je een geschil hebt met de aannemer of de architect, dan ben je misschien geneigd om naar de rechter te stappen. Een procedure voor de rechtbank is echter tijdrovend en kostelijk. Het voordeel van de Verzoeningscommissie Bouw is dat zij een veel snellere afhandeling van je dossier garanderen (hoogstens binnen de 6 maanden) en dat je er meestal een stuk goedkoper vanaf komt. Het nadeel van de Verzoekscommissie Bouw is dat het een buitengerechtelijke instantie is. Daardoor moet je aannemer of architect akkoord gaan om het geschil voor de commissie te brengen, en als je niet tot een verzoening komt moet je alsnog naar de rechter stappen. Daar staat wel tegenover dat de deskundige van de Verzoekcommissie Bouw een technisch bindend verslag opstelt, dat voor de rechter niet meer in twijfel kan worden getrokken.

Steeds meer mensen vinden hun weg naar de Verzoeningscommissie Bouw. Vorig jaar behandelde de commissie 97 klachtendossiers, tegenover 84 in 2011. In 70 procent van de dossiers kon de commissie alle partijen met elkaar verzoenen.

Heb jij ook een technisch geschil met een aannemer of met een architect, en wil je niet meteen naar de rechter stappen? Dan verwijzen we je graag door naar de Verzoeningcommissie Bouw.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo