Gereedschap

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een haakse slijpmachine

Er zijn heel veel verschillende soorten haakse slijpmachines op de markt. Wanneer je niet zo bekend met elektrisch gereedschap en zo maar af en toe klust is het heel normaal dat je niet weet waar je bij de aanschaf op let. Een haakse slijper, ook wel slijptol genoemd, is reuze handig voor het:
  • zagen, slijpen, van steen en metaal
  • verwijderen van metaalbramen en roest
  • polijsten van metaal
  • borstelen van metaal en steen

Haakse slijpers zijn er in verschillende maten en prijsklassen. Het model, wattage en eventueel merk stem je af op het karwei waarvoor je hem aanschaft. Heb je een badkamerklusje waar je wat leidingwerk en een paar tegels wilt doorslijpen kan je volstaan met een klein slijptolletje van 300-400 watt. Voor het doorzagen van een flinke hoeveelheid stenen of betontegels heb je een grotere machine nodig. 600 watt in een professionele uitvoering is dan geen overbodige luxe.

Elk karwei zijn haakse slijpmachine

Bega niet de fout door een grote stevige slijpmachine te kopen en dan te denken dat je daar ook fijnwerk mee kunt doen. Haakse slijpmachines die erop gemaakt zijn om stenen door te slijpen, zijn ongeschikt voor het afbramen van een lasnaad of het ontroesten van een tuinhek. De kracht die in de machine zit is zo groot dat je voordat je het weet door je werk heen schiet. Bij de aanschaf van een haakse slijper is het niet alleen van belang dat je een apparaat afgestemd op het karwei koopt, maar ook de geschikte slijpschijf erbij neemt. Specialistische slijpschijven daargelaten kennen we acht soorten schijven:
  1. Doorslijpschijven voor steen en beton
  2. Doorslijpschijven voor metaal zoals stangen, staven en bouten
  3. Doorslijpschijven voor tegels, de zogenaamde diamantschijven
  4. Schijven om lemmeten en vlakken mee te aan te scherpen
  5. Schijfborstel ten behoeve van het verwijderen van verf van metaal
  6. Lamellenschijven voor polijstwerk
  7. Diverse korreldiktes schuurschijven voor hout en metaal
  8. Komstaalbortsel voor het reinigen van metaal
Daarnaast zit vaak het enige verschil tussen de 110 en 125 mm aanduiding in het formaat van de beschermkap. De motoren in beide types zijn gelijk. Nog een handigheidje voor mensen die snel sleuteltjes kwijtraken. Je kan de sleutel om de slijpschijf te verwisselen met een touwtje aan de kabel binden, maar er zijn ook haakse slijpmachines verkrijgbaar die niet meer met een losse sleutel werken maar met een snelkoppeling.

Ook interessant