Algemeen

Vraag naar gecertificeerde aannemers neemt sterk toe

De roep om het toepassen van aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout en de daarmee samenhangende vraag naar gecertificeerde aannemers neemt sterk toe. Dit komt door de huidige maatschappelijke ontwikkelingen naar meer verantwoord ondernemen en het duurzaam inkoopbeleid van bedrijven en overheid.

Om aan deze wensen te kunnen voldoen moeten aannemers kunnen aantonen dat zij duurzaam geproduceerd hout gebruiken. Omdat de aannemer deel uitmaakt van de keten die het hout van bos tot eindconsument aflegt, de zogenoemde Chain-of-Custody (CoC), moet hij ook CoC-gecertificeerd zijn. Dit was voor Stichting Probos en Bouwend Nederland aanleiding om in het project Timmer de Keten Dicht de nut en noodzaak van CoC-certificering uit te dragen.

CoC-certificering is in de bouw nog geen gemeengoed. Tot nu toe zijn circa 50 bouwbedrijven CoC-gecertificeerd. Bedrijven denken dat deze certificering veel tijd en geld kost, maar uit een inventarisatie van Probos onder CoC-gecertificeerde aannemers blijkt dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Bouwers die hun administratie goed op orde hebben en al ISO- en/of VCA-gecertificeerd zijn, kunnen met relatief weinig aanpassingen een CoC-certificaat verkrijgen.

Gebaseerd op: Cobouw
Build for Life