Algemeen

Vlaams-Brabant dynamische bouwprovincie

Afgelopen zaterdag opende de beurs Ideaal Wonen haar deuren. Op Vlaams niveau zit het aantal stedenbouwkundige vergunningen in de lift. De provincie Vlaams-Brabant doet het nog beter dan het Vlaamse gemiddelde, zowel voor de bouw van nieuwe huizen en appartementen als voor de renovatie van woningen en de oprichting van kantoor- handels-, industrie- en andere niet-woongebouwen. Er zitten voor de provincie dus heel wat projecten in de pipeline. Batibouw kreeg dit jaar een recordaantal bezoekers over de vloer. De Confederatie Bouw Leuven hoopt hetzelfde voor de Brabantse beurs Ideaal Wonen.

De cijfers spreken voor zich. Van 2001 tot 2005 steeg het aantal stedenbouwkundige vergunningen voor nieuwe huizen in Vlaams-Brabant met 33%. Het Vlaamse gemiddelde hiervoor bedroeg 28%. Het aantal stedenbouwkundige vergunningen voor nieuwe appartementen steeg in Vlaams-Brabant zelfs met 95%. Dit betekent bijna een verdubbeling op amper vijf jaar tijd. Op Vlaams niveau steeg het aantal vergunningen voor appartementen in dezelfde periode ‘maar’ met 68%.

Van 2001 tot 2005 nam het aantal woningrenovaties in de provincie Vlaams-Brabant toe met 31%. Op Vlaams niveau bedroeg de toename voor woningrenovaties ‘slechts’ 10%. Op vijf jaar tijd ging de bouw van kantoor- handels-, industrie- en andere niet-woongebouwen er op Vlaams niveau met 18% op achteruit. De provincie Vlaams-Brabant daarentegen kon vorig jaar terug aanpikken bij het hoge niveau van 2001.

Momenteel vormt de provincie Vlaams-Brabant dus op alle vlakken een zeer bloeiende bouwmarkt. Voor alle deelmarkten van de bouwsector kon in 2005 in vergelijking met 2004 een stijging van het aantal stedenbouwkundige vergunningen worden opgetekend.

Ontoereikend aanbod aan bouwgronden

De Confederatie Bouw Leuven is wel bevreesd voor de toekomst. Circa 55% van de Vlaams-Brabantse kandidaat-bouwers ervaart het aanbod aan bouwgronden als ontoereikend, d.i. meer dan in andere Vlaamse provincies. Dit is gebleken uit de laatste consumentenenquête van de Vlaamse Confederatie Bouw. De bouwgrondprijzen in de provincie stijgen dan ook navenant. In het arrondissement Leuven (inclusief het goedkopere Hageland) zijn deze prijzen in tien jaar tijd verdriedubbeld en evenaren zij intussen het Vlaamse gemiddelde. Op het vlak van bouwgronden is Halle-Vilvoorde (met de Brusselse Rand) één van duurste arrondissementen van Vlaanderen geworden, na het arrondissement Antwerpen. De modale bouwgrondprijzen pieken er tot 167 euro per m².

Vandaar dat het zo belangrijk is dat de gemeentebesturen van Vlaams-Brabant de komende jaren extra bouwmogelijkheden creëren. Om de gemeenten bij de ontwikkeling van hun woonuitbreidingsgebieden te helpen heeft minister van ruimtelijke ordening Dirk Van Mechelen op het einde van 2005 een atlas uitgebracht. Deze atlas vermeldt tot op straatniveau welke gebieden prioritair kunnen worden ontwikkeld. Voor alle Vlaams-Brabantse gemeenten samen gaat het om 481 ha. Daarop kunnen 7.359 woningen worden opgericht. Indien deze gebieden effectief worden ontwikkeld, kunnen nog eens vier op honderd Vlaams-Brabantse gezinnen op korte termijn over een eigen woning beschikken.

Ontoereikend aanbod aan arbeidskrachten

In Vlaams-Brabant stelt de bouwsector circa 8.750 arbeiders tewerk. De Vlaams-Brabantse bouwbedrijven ondervinden echter zeer grote problemen om nieuwe arbeidskrachten te vinden. Voor monteurs van centrale verwarming, straat-, grond- en wegwerkers geraakt ongeveer een vierde van de vacatures niet ingevuld bij gebrek aan geschikte kandidaten. Ook voor de beroepen van metselaar en dakdekker vindt men amper werkzoekenden die onmiddellijk beschikbaar zijn om de vacatures van de Vlaams-Brabantse bouwbedrijven in te vullen.

De Vlaams-Brabantse bouwbedrijven zijn zelf bereid heel wat inspanningen te leveren om werkzoekenden aan een job te helpen. Vlaams-Brabantse bouwbedrijven zijn vooral intensieve gebruikers van de IBO (Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming), een formule waarbij bedrijven tegen een sterk verlaagde kost zelf werkzoekenden kunnen opleiden. Jaarlijks worden ongeveer 300 werkzoekenden via de IBO-formule in de Vlaams-Brabantse bouwbedrijven opgeleid. Daarnaast zijn in de Vlaams-Brabantse bedrijven een 60-tal jongeren werkzaam via systemen van deeltijds leren en werken.

Chris Slaets, Regiodirecteur Confederatie Bouw Leuven
Build for Life