Virtual reality wordt steeds prominenter in planproces

26 april 2010 Bron: © Profnews 2010
Virtual reality wordt steeds prominenter in planproces
Steeds meer organisaties en bedrijven maken gebruik van virtual reality in hun planprocessen. Meerdimensionaal modelleren, 3D en zelfs 4D, krijgt vaste voet in de planvorming. 3D-maquettes ontpoppen zich als een geschikt, want integraal ontwerp- en communicatiemiddel.

Volgens landschapsarchitect Rik Olde Loohuis van bureau ROM3D helpen de maquettes burgers beter begrijpen waar ruimtelijke plannen over gaan. De verschillende stakeholders in een gebied komen sneller tot elkaar. 3D-beelden zijn uitermate geschikt als inbreng in interactieve schetssessies waarin verschillende stakeholders in een gebied de planvorming mee helpen vormgeven. Loohuis meent dat plannen in 3D op meer draagvlak kunnen rekenen, omdat burgers niet het gevoel krijgen overdonderd te worden meteen dure film en omdat de burger wordt meegenomen in het ontwerpproces. Dankzij die participatie verloopt het besluitvormingsproces ook sneller.

Immers, tijdens ontwerpsessies komen pijnpunten sneller en duidelijker op tafel. Deelnemers kunnen ook sneller focussen op lokale problemen en belangen die spelen. Sinds kort is ook 4D mogelijk, modelleren waarin de factor tijd is meegenomen zodat ook duidelijk is hoe een en ander er over 10 of 20 jaar uitziet.

Gebaseerd op: ROM
Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo