Algemeen

Vestigingsregels bouwsector worden coherent geheel

De Confederatie Bouw is heel tevreden over het resultaat van de vereenvoudiging voor de vestigingsregeling voor de bouwsector dat de kabinetten van minister Laruelle van Middenstand en van staatssecretaris Van Quickenborne van Administratieve Vereenvoudiging uitwerkten. Het ontwerp-KB dat voorligt zorgt er enerzijds voor dat de procedures sterk gemoderniseerd worden, dat de administratieve rompslomp afneemt maar voorkomt anderzijds – in het belang van de klant – dat de eerste de beste avonturier als aannemer begint. Met de opmerkingen van de Confederatie Bouw is terdege rekening gehouden tijdens de verschillende stadia van de opmaak van de tekst.

Er is gekozen voor negen clusters van beroepen, coherent gegroepeerd: (1) ruwbouw, (2) dakbedekking + waterdichting, (3) schrijnwerk en glazenmakers, (4) elektrotechniek, (5) installatie van verwarming, gas en sanitair, (6) stukadoor-, cementeer- en dekvloeractiviteiten, (7) tegel, marmer en natuursteen, (8) eindafwerking en (9) algemene aanneming. Deze groepen omvatten niet alleen alle vandaag gereglementeerde bouwberoepen, maar ook de activiteiten van algemene aanneming, dekvloeren of activiteiten die niet in de huidige definitie zijn opgenomen. Dit betekent dat het toepassingsgebied ruimer wordt, wat nodig was om het geheel coherent te maken en de consument degelijk te beschermen.

Daarnaast komt er een systeem van twee types van kennis: algemene kennis voor de bouw en beroepsspecifieke kennis volgens de cluster. De aspirant-aannemer moet bijvoorbeeld bewijzen dat hij de rechten en de plichten van de onderaannemer kent, alsook de belangrijkste bepalingen inzake gunning en uitvoering van overheidsopdrachten, de aansprakelijkheid, de procedures van oplevering, het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming, … maar ook zaken die specifiek zijn voor zijn vakgebied zoals de eigenschappen van de materialen en de kwaliteitsstandaarden.

Het ontwerp bepaalt de manier waarop deze kennis kan worden bewezen: door ervaring (minstens drie jaar effectief) of door diploma's waaruit minstens blijkt dat het secundair onderwijs met succes werd gevolgd. Het ontwerp bevat ook overgangsmaatregelen om aan de gevestigde ondernemingen te waarborgen dat zij hun activiteiten kunnen voortzetten in het kader van de nieuwe reglementering.

In 2006 zou het nieuwe KB van kracht moeten worden. Eerst moet het nog op verschillende niveaus geëvalueerd en verfijnd worden. Maar de fundamenten zijn gelegd, en meer dan dat. Wat er nu staat, mag gezien worden.

Toch draagt de Confederatie Bouw nog één opmerking aan. De huidige reglementering is gericht op ondernemingen die zowel productie als plaatsing voor hun rekeningen nemen. Het ontwerp-KB beperkt zich tot de aannemer die de plaatsing doet. Het risico bestaat dat de producent-plaatser tussen de mazen van het net glijdt. De Confederatie Bouw dringt er daarom op aan dat de Kruispuntbank via de bedrijfsloketten nagaat of alle activiteiten opgenomen worden bij de inschrijving. Het mag niet kunnen dat loutere producenten van bijvoorbeeld timmerwerk kunnen overgaan tot de effectieve plaatsing.
Build for Life