Verwarming & Sanitair

Verwarming met dokwater uit de Antwerpse haven

Het bedrijf Cooltech NV ontwikkelde in opdracht van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen een uniek verwarmingsproject in de lokalen van de Noordkasteelbruggen. De warmte wordt hierbij gehaald uit het dokwater.
Om de lokalen van de Noordkasteelbruggen te verwarmen werd een proefproject ontwikkeld om de bestaande elektrische verwarming te vervangen door een gloednieuwe warmtepompinstallatie met dokwater als warmtebron.

De keuze voor een dergelijke techniek kadert binnen de strategie van het Gemeentelijk Havenbedrijf om het energieverbruik en daarmee de uitstoot van schadelijke stoffen verder terug te dringen. Het idee om met behulp van dokwater te verwarmen is niet nieuw, maar het Havenbedrijf heeft wel een primeur met de concrete uitwerking van het concept. Om dit te realiseren, werd een beroep gedaan op het studiebureau IRS-Depré en de fabrikanten Cooltech en Viesmann.

De bestaande constructie

De noordkasteelbruggen vormen een bruggebouw van één bouwlaag met een onderliggende kelder die grotendeels onder waterniveau ligt. De wanden, vloer en dak van het gebouw zijn niet geïsoleerd, maar ze zijn allen opgebouwd uit massief beton. De wanden hebben hierbij een dikte van 2 m, één wand heeft zelfs een dikte van 7 meter. Het gebouw is verdeeld in 4 ruimtes (twee grote en twee kleinere), waarbij de grotere in gebruik zijn als lagespanningszaal en als werkplaats.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be