Algemeen

Vervloekt huis in lichterlaaie

Het spookte nog eventjes door hun hoofd, voordat ze gingen slapen. Dat ene macabere zinnetje, gekrabbeld met een potlood op de muur in één van de voorkamers: 'Op dit huis rust een vloek, afz. de Heksebinde'.

Nico (27) en Adrienne (26) Verloop waren dit zinnetje tegengekomen bij het opknappen van de monumentale pastorie in het Friese dorpje Rinsumageest, die ze in april hadden gekocht. Na wekenlang keihard klussen, zouden ze afgelopen zaterdagnacht voor het eerst gaan slapen in hun mooie droomhuis. ,,Ik ben benieuwd wat er vannacht gaat gebeuren", zei het jonge stel nog tegen elkaar. Amper twee uur later stond het huis in lichterlaaie. Het monumentale pand uit 1790 brandde tot de grond toe af. Het stel - geïmmigreerd vanuit Zuid-Afrika om een eigen tandartspraktijk te starten in Friesland - staat voor een raadsel. ,,Het licht deed ook al zo raar voordat we gingen slapen. Dat ging zomaar uit! Ik dacht nog dat er verborgen tijdschakelaars waren", zegt Nico.

Traditioneel

Het echtpaar had de woning teruggebracht in traditionele stijl, met antieke meubels. ,,Onder de vloeren vonden we de originele planken terug, van ruim drie centimeter dik. Die hebben we helemaal kaal gemaakt, net zoals de deuren en de plafonds. Tot die noodlottige zaterdag hebben we eraan gewerkt. Om zes uur 's avonds hebben we gegeten bij een collega."

Pas om middernacht keerden ze terug naar hun 'spookhuis'. Het nachtelijke geblaf van de hond kon hen niet uit de slaap houden. "We waren wel onrustig voordat we gingen slapen", erkent Nico, die ontkent bijgelovig te zijn.

Om 's nachts drie uur werd Adrienne wakker door de verstikkende rook en de rare smaak in haar mond. Het vuur en de rook hield hen gevangen in de slaapkamer. Op de tast vonden ze het raam naar het balkon. Buren Henk en Lukkie de Vries plaatsten de reddende ladder tegen het huis. Net als de rest van de buurt, kenden zij het enge zinnetje op de muur. ,,Mijn man Henk is schilder en deed voor de buren het schilderwerk. Hij heeft het met eigen ogen gezien", zegt Lukkie. ,,De pastorie is eeuwen bewoond door dominees. Er is nooit wat gebeurd. Maar het stond twintig jaar lang leeg. De toenmalige Amsterdamse eigenaar gebruikte het als pakhuis en vakantiehuisje." De laatste jaren van het spookhuis waren bepaald niet gelukkig. Toen een Belgische eigenaar het kocht én volledig restaureerde, was het dorp erg gelukkig. Onze zuiderbuur moest het uiteindelijk verkopen, aan een gezin uit Hardegarijp. Dat gezin -dat totaal afzijdig leefde van de dorpsgemeenschap - liet het huis in twee jaar tijd echter ernstig verslonzen. Uiteindelijk werd de spookpastorie geveild en het hele dorp weet het zeker: dit ongelukkige gezin heeft de vervloeking achtergelaten op een van de muren. ,,Ik vond het al raar dat de eigenaar, die al meerdere keren failliet was gegaan, dit dure huis kon kopen. Zij wilden niets te maken hebben met ons dorp. Zelfs als de straat werd versierd, verbood hij dat in zijn tuin palen kwamen voor de sierverlichting", zegt Lukkie.

Rondom het stinkende karkas overleggen schade-experts en aannemers momenteel of het pand nog te herbouwen valt, iets wat het Zuid-Afrikaanse stel dolgraag wil. "We zetten er gewoon een caravan bij en beginnen overnieuw. Toen ik twee jaar geleden aankwam in Nederland had ik niets. Nu heb ik slechts twee fietsen en een grasmaaier over, maar de kleren waarin ik loop zijn geleend... We hebben alleen het ondergoed nog dat we zaterdag droegen. Verder is alles in vlammen opgegaan, maar we laten ons door deze vloek niet uit Friesland wegjagen..."
Build for Life