Vastgoed

Verkopende makelaar heeft informatieplicht

Makelaars kunnen niet voorbijgaan aan het verschijnsel dat buren overlast kunnen veroorzaken. Een makelaar die een woning verkoopt aan iemand die op rust gesteld is, terwijl hij weet dat de buurman veel piano speelt, mag dit bijvoorbeeld niet verzwijgen.

Uit onderzoek van de Hogeschool Rotterdam blijkt dat 15 tot 20% van de Nederlanders zich wekelijks ergert aan buren, terwijl 5% in het verleden een fikse burenruzie had. Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid blijkt dat 47% van de ruzies gaat over herrie van directe buren, kinderen, rondhangende jongeren of dieren. De informatieplicht ten aanzien van overlast kan een verkoopmakelaar in een spagaat plaatsen. Makelaars die allerlei verhalen vertellen die de koop belemmeren, worden door klanten niet als een goede makelaars beschouwd. De makelaar kan dus niet ethischer zijn dan de wet voorschrijft.

Hoewel onduidelijk is hoe ver de informatieplicht gaat, moet een verkoopmakelaar in algemene zin aan zijn opdrachtgever vragen of er nog zaken zijn die van belang zijn voor een potentiële koper. De aankopend makelaar heeft een zwaardere verantwoordelijkheid: doet de koper geen onderzoek naar buurt en buren, dan kan hij later niet klagen bij de rechter dat hij het niet wist.

Gebaseerd op: Vastgoed