Ventilatie in nieuwbouwwoningen is vaak slecht

10 september 2009 Bron: © Profnews 2009
Het is slecht gesteld met het onderhoud van ventilatiesystemen in nieuwbouwwoningen, zo blijkt uit een onderzoek van TNO. Volgens de onderzoekers wordt in 30 tot 65% van de woningen de vereiste ventilatiecapaciteit niet gehaald en in 90% van de woningen wordt het acceptabele geluidsniveau van de installaties overschreden. Een goed functionerend ventilatiesysteem blijkt zelfs een haast onmogelijke zaak.

Een belangrijke oorzaak is het voortdurende gevecht om tegen zo laag mogelijke kosten een installatie in de woning te krijgen. Ventilatie staat dan ook hoog op de agenda bij adviserend en bouwend Nederland. Het seminar `Ventilatiesystemen in de bestaande bouw` probeert daarom marktpartijen te informeren en te adviseren bij het ontwerpen en uitvoeren van kwalitatief goede ventilatiesystemen. Naar verwachting zullen de komende jaren 700.000 woningen gerenoveerd worden. Het accent zal dan moeten liggen op betere isolatie in combinatie met een energiezuinige installatie en een zogeheten vraaggestuurd ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Alles begint echter met een inventarisatie van de bestaande systemen.

Hoewel een ventilatiesysteem maatwerk is, wordt in de praktijk van automatisme vaak hetzelfde systeem geďnstalleerd, wat niet altijd de juiste keuze is.

Gebaseerd op: Installatie en Sanitair Magazine
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo