Algemeen

Veiligheid en ergonomie centraal bij VSB op BouwBeurs 2013

De VSB-leden nemen ook in 2013 weer actief deel aan de Internationale BouwBeurs. Beursbezoekers worden er niet alleen geïnformeerd over nieuwe ontwikkelingen op het vlak van steigerbouw, betonbekistingen, en tijdelijke werkplekken op hoogte, ze kunnen ook actief meedoen met demo’s van de VSB-deelnemers aan de bouwbeurs.

De Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven neemt met een collectief deel aan de Internationale BouwBeurs, die van 4 tot en met 9 februari in de Jaarbeurs in Utrecht plaatsvindt. De VSB-leden tonen een breed aanbod van steigers, ladders, trappen, rolsteigers, hangbruginstallaties, bouwliften, hefsteigers, gevelonderhoudinstallaties en andere oplossingen om op hoogte te kunnen werken. Met demonstraties sluiten ze aan op het thema Bewust Bouwen van de Internationale BouwBeurs 2013. “Zowel met demonstraties als ook metingen waarbij we bezoekers actief betrekken, laten we zien hoe je ergonomisch verantwoord werkt. Ergonomie en lichaamshouding zijn twee belangrijke thema’s”, zegt Peter Hecker, secretaris van de VSB. Verschillende leden demonstreren de nieuwe opbouwmethode voor rolsteigers om zo de innovaties hierin zichtbaar te maken. Ze gaan hier het publiek actief bij betrekken, zodat beursbezoekers bewust worden van de mogelijkheden die ze zelf hebben om veiliger met steigers te werken.

Voorlichting over richtlijnen
De vereniging gaat de bezoekers eveneens informeren over nieuwe regels waar je mee te maken hebt als je vandaag de dag met steigers werkt. Recent zijn er namelijk zowel een nieuwe Richtlijn Steigers als een Richtlijn Betonbekistingen en ondersteuning van kracht geworden. Cijfers die de Arbeidsinspectie afgelopen voorjaar bekendmaakte, laten zien dat er nog steeds onduidelijkheid bestaat over deze richtlijn, die de Europese wet- en regelgeving vertaalt. Veel steigers voldoen daardoor niet aan de wettelijke eisen. Daarom gaat de VSB beursbezoekers actief informeren over de nieuwe richtlijn. Hetzelfde geldt voor de betonbekistingen. Daarnaast verstrekken de vereniging en de leden informatie over veilig werken met arbeidsmiddelen, scholing en opleiding, kwaliteitszorg en veiligheid.

Symposium
Op donderdag 7 februari organiseert de VSB het symposium Veilig Werken op Hoogte. Dit vindt plaats van 8.30 uur tot 11.30 uur, zodat deelnemers daarna nog alle tijd hebben om de innovaties op de beurs te bekijken. Sprekers belichten vanuit verschillende hoeken hoe je veilig op hoogte kunt werken. Aan de orde komen onder andere de nieuwe opbouwmethode voor rolsteigers, scholing en opleiding in de steigerbouw en de noviteiten op het gebied van betonbouw.


Over de Internationale BouwBeurs
De Internationale Bouwbeurs 2013 vindt van 4 tot en met 9 februari in de Jaarbeurs in Utrecht plaats. Beursthema is ‘Bewust Bouwen.’ Aan de beurs is een groot aantal themapresentaties en activiteiten gekoppeld. Voorbeelden hiervan zijn: het BouwHuis, Renovatieboulevard, de Greenbuild Sessies, ZZP-plein, Bouw & ICT, Material Xperience, het Bouwgala en de Architectendag.
Build for Life