Algemeen

Uitzonderlijk veel faillissementen in de bouw in april

In de bouwsector vielen in april 153 faillissementen. Dit is bijzonder veel, meldt Graydon Belgium. In vergelijking met april 2011 gingen er maar liefst 25% meer bouwbedrijven failliet. Over de periode januari-april gingen er in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar 8,16% meer zaken over de kop. Dit hoge aantal faillissementen verwondert Bouwunie niet aangezien de regering in 2011 heel wat steunmaatregelen voor de bouw schrapte of liet uitdoven. Vooral het wegvallen van de steunmaatregelen voor de woningbouw, de groene lening en de belastingvermindering voor de meeste energiebesparende investeringen zijn harde noten om te kraken. De dip in het werkvolume wordt nog versterkt door de algemene economische situatie. Bovendien zien de Vlaamse bouwbedrijven zich geconfronteerd met een toename van de oneerlijke concurrentie. De samenloop van deze factoren geeft heel wat bouwbedrijven de doodsteek.

Bovendien zullen vanaf de zomer ook de overheidsinvesteringen (en dan vooral die van de gemeenten en steden) terugvallen (wat traditioneel gebeurt bij gemeenteraadsverkiezingen) waardoor ook de bedrijven actief in de infrastructuurwerken een terugval in hun orderportefeuille, en dus ook in hun financiële gezondheidssituatie, te verwerken krijgen.

Bouwunie vraagt de regering dan ook met aandrang om de bouw zeker op te nemen in het relanceplan. De relancemaatregelen van 2009-2010 hebben duidelijke positieve gevolgen gehad. Bouwunie pleit in de eerste plaats voor een verlaagd btw-tarief van 6% voor de sloop en heropbouw van een woning in heel België (nu is dit slechts in 32 stadsgebieden van toepassing, tijdens het vorige relanceplan in gans België) én voor de invoering van sterke stimuli (belastingverminderingen, premies of andere) om woningen en gebouwen energiezuinig te maken (wat trouwens nodig is om de Europese normen te behalen) en te voorzien van het noodzakelijke basiscomfort. De Vlaming die wil investeren wil ook blijvende zekerheid dat de bevoegdheidsoverhevelingen geen roet in het eten gooien en dus dat de Vlaamse regering de federale tegemoetkomingen, zoals bv. de woonbonus, onverkort verderzet. Daarnaast zijn maatregelen om het zwartwerk, de sociale dumping en andere vormen van oneerlijke concurrentie in te dijken, nu meer dan ooit noodzakelijk voor de bouwsector.

Ook interessant


Build for Life