Nieuwbouw

UP-site realiseert woon- en winkelruimte in Brusselse Noordwijk

140.000, dat is het aantal Brusselaars dat er naar schatting tegen 2020 bij komt. Al die mensen hebben natuurlijk nood aan een dak boven hun hoofd. De stad anticipeert op deze bevolkingsaanwas met het Gemeentelijk Bestemmingsplan (GBP) dat de industriële gebieden grondig moet hervormen. Er moeten nieuwe wijken komen met zowel een woonfunctie als economische activiteit. Het project UP-site van architectenbureau A2RC zal het Redersplein in de Noordwijk alvast grondig aanpakken. Wat er nodig is om de plannen te realiseren? Beton, heel veel beton.

Het UP-siteproject bestaat uit een 140 meter hoge toren van 42 verdiepingen tussen vier lagere gebouwen. De begane grond en de eerste verdieping van de toren zijn, net als de lage gebouwen, bestemd voor diensten. De hogere verdiepingen zullen worden ingericht als woonruimte voor niet minder dan 250 gezinnen. Aan de kant van de Willebroekkaai komen tot slot nog kantoren. Het project richt zich vooral op luxe en het welbehagen van de toekomstige bewoners door onder meer een bioscoop, zwembad, wellnesscenter en kinderopvang voor hen te voorzien.

Traditiegetrouw Belgisch beton
Het hele project wordt grotendeels in beton opgetrokken, ter plaatse gegoten of opgebouwd uit grote, geprefabriceerde elementen. Een keuze die zich snel opdrong bij de architecten, maar ook bij vastgoedontwikkelaar Atenor. Beton is verankerd in de Belgische bouwtraditie en garandeert bovendien de capaciteit om een project van deze omvang te kunnen uitvoeren. Ook comfort en veiligheid voor de gebruikers worden door Atenor aangehaald om de keuze voor beton te duiden. Het is brandveilig en zorgt ervoor dat het gebouw de vereiste stijfheid bereikt. Het beton biedt de architecten bovendien structurele en architecturale voordelen. Dankzij de vermindering van de dragende elementen konden grote binnenruimtes met veel flexibiliteit qua inrichting gecreëerd worden.

Lees verder op Architectura