Algemeen

Twee beursintroducties op de drie floppen gigantisch

Van de zeventig Belgische bedrijven die in de voorbije tien jaar naar de beurs kwamen, zagen er 45 hun koersen ruim halveren. Meer dan 40 procent van de ondernemingen is intussen failliet of verloor minstens vier vijfden van zijn initiële beurswaarde. Slechts acht aandelen gingen er over hun hele beurscarrière op vooruit.

De Belgen maakten zo'n vijf jaar geleden massaal kennis met aandelen door in te tekenen op beursintroducties. Het was een heuse rage in de jaren 1997-2000. De beursgang van Kinepolis, Ubizen en tientallen andere bedrijven was een geliefd gespreksonderwerp aan iedere toog.

De redactie vergeleek de inschrijvingsprijs met de huidige beurskoers van alle Belgische aandelen die sinds 1993 naar de beurs kwamen, van Quick in 1993 tot DocPharma in 2001. De vastgoedbevaks werden niet onderzocht, wegens hun specifieke karakter. Deze aandelen noteren doorgaans in de buurt van hun introductieprijs, maar de bezitters genieten al enkele jaren van een royaal dividend.

De bezitters van de andere Belgische beursnieuwelingen komen er veel bekaaider af. Slechts zeven van de zeventig aandelen noteren na een carrière van circa zes jaar ruim boven hun inschrijvingsprijs. Ook het onlangs overgenomen Ontex mag met tevredenheid terugblikken op zijn kortstondige beursnotering. Voor de meeste anderen werd de beurs een erg pijnlijke ervaring.
Build for Life