Tuin

Tuinontwerp verrijkt Amsterdams grachtenpand

Hoe tover je een oud Amsterdams grachtenpand, bestaande uit zeven kantoren, om tot een luxe woonverblijf? De bekende interieurarchitect Bart van Wijk en Tuinregie gingen de uitdaging aan.
De bal ging snel aan het rollen: niet alleen werd Tuinregie al een tijdje gevolgd door Bart van Wijk, ook de opdrachtgevers van dit project bleken bekend te zijn met de tuinontwerpers. Familie uit Breda, wiens tuin een voorgaand project is van Tuinregie, raadde hen namelijk aan. Toen Bart van Wijk daarbij nog eens aangaf al langer te willen samenwerken met deze tuinarchitecten, was de zaak beklonken. Dit project was de juiste mogelijkheid om iets te doen in de Nederlandse hoofdstad.



De grachtenwoning is pure architectuur. Zo lijken de plafonds van het vijf verdiepingen tellende pand verdwenen te zijn door het lijnenspel en de sterke perspectieven. De kamers ogen als open structuren die naadloos in elkaar overvloeien. Het was dan ook snel duidelijk dat de tuin hier op moest aansluiten. Omdat Tuinregie al in een vroeg stadium mocht meedenken met de opdrachtgevers en Bart van Wijk kon er proactief gewerkt worden. Hierdoor werd het mogelijk om alle partijen tijdens de uitvoering te ontlasten.

De tuin had geen achteringang. Daardoor waren de ontwerpers genoodzaakt om alle onderdelen van de tuin, waaronder enkele volwassen knotwilgen en een waterbak, met een kraanwagen over het dak van de woning te tillen. Voor dit huzarenstukje diende de straat een dag afgesloten te worden.

Lees verder op Architectura.be