Trendy sleufafwatering met geïntegreerde led-verlichting

  BE   3 mei 2010 Bron: VPR Consult
Zo’n 10 jaar geleden lanceerde ACO België de afvoergoten met sleuf, een principe dat inmiddels wereldwijd wordt toegepast. Vandaag zet ACO die stijlrevolutie verder. In samenwerking met LED Technic brengt ACO een unieke sleufafwatering met LED-verlichting op de markt. Designverlichting als een mooi staaltje van esthetiek. Een architectonisch stijlelement dat de buitenomgeving van kantoren, tuinen en andere landschappen een extra dimensie geeft. En niet onbelangrijk … de nieuwe combinatie verhoogt het veiligheidsgevoel.
In rust- en verzorgingstehuis Sint-Jozef in Ertvelde werd het eerste project gerealiseerd.

Afwatering en designverlichting in harmonie

Het unieke afwateringsconcept is gebaseerd op de know-how van ACO en LED Technic, elk specialist in hun vakgebied, respectievelijk afwatering en verlichting. De achterliggende gedachte bij de samenwerking was de ontwikkeling van één concept dat afwatering en verlichting combineert, aangezien beide elementen op vele publieke plaatsen toch samen voorkomen.

Studiebureau AIKO uit Maldegem zag meteen de voordelen van de combinatie van twee elementen uit de buitenverharding in het kader van het project in rust- en verzorgingstehuis Sint-Jozef te Ertvelde. Daartoe behoorden ook de voordelen naar inbouw en duurzaam gebruik.

Een ononderbroken LED-verlichting in lijn is immers niet altijd even makkelijk in te bouwen in een verharding. De dragende ondergrond moet ervoor zorgen dat de designverlichting doorheen de jaren stevig op zijn plaats blijft zitten. Daarnaast vragen bepaalde toepassingen - zoals bijvoorbeeld op marktpleinen en parkings met doorgang van vrachtwagens en autobussen - een goede verkeersbelasting. Bovendien moeten de kabels die de LED-staven verbinden en van stroom voorzien, zelfs wanneer ze voldoen aan beschermingsklasse IP 67, zo stof- en vochtvrij mogelijk ingewerkt worden.

Door de sleufafwatering van ACO als dragende structuur aan te wenden, wordt aan al die voorwaarden voldaan. De gootelementen uit chemisch resistent polyesterbeton en de opzetstukken met sleuf uit verzinkt staal of inox worden, afhankelijk van de gekozen verharding en de verkeersbelasting, volgens bepaalde voorschriften ingebouwd. De LED-verlichting (breedte 3 cm) zit stevig ingewerkt in het speciaal ontwikkelde opzetstuk, mooi in lijn met de sleuf die de afwatering verzorgt. De verbindingskabels, die onder de LED-staven en hoog boven de gootbodem in het opzetstuk liggen, zijn steeds inspecteerbaar. De LED-verlichting is er in rood, geel, groen, blauw, koud of warm wit en een ‘regenboog’-variant met wisselende kleureffecten.

Ook wat duurzaamheid betreft is deze combinatie een aantrekkelijke kwaliteitsoplossing. De LED’s hebben een levensduur van circa 100.000 ‘lichtgevende’ uren. De LED-staven kunnen dan vrij snel vervangen worden zonder de dragende structuur te moeten uitbreken.Rondom het rust- en verzorgingstehuis

Het nieuwe rust- en verzorgingstehuis Sint-Jozef in Ertvelde heeft een grote voortuin die werd ingericht met oog voor bepaalde criteria. Zo moesten de verharde oppervlakten efficiënt en discreet afgewaterd worden om te voorkomen dat bewoners en hun bezoekers door plassen moeten lopen om het gebouw of de cafetaria te bereiken. De combinatie met de verlichting lag ook voor de hand. De stijlvolle lichtaccenten in lijn, met keuze voor koud wit, geven een extra ‘cachet’ aan het moderne gebouw en nodigen uit voor vele avondwandelingen in een gezellig en veiligheidsverhogend kader.

Aannemer René Claeys - aan het werk in opdracht van hoofdaannemer Wyckaert - legde in totaal 88 meter, opgedeeld in 2 elkaar kruisende gootlijnen. Op dit ‘kruispunt’ en op enkele andere punten werden discrete inspectieluiken voorzien voor een makkelijke reiniging van de goten en een snelle toegang tot de kabels.
Hoewel er voor tuinprojecten, voetgangerszones en plaatsen waar enkel wagens rijden ook een lichtere variant bestaat (klasse B 125 kN), werd hier de uitvoering met belastingsklasse D 400 kN voorgeschreven. Het opzetstuk uit verzinkt staal is zwaarder uitgevoerd waardoor vracht- en bestelwagens de oprit van het rust- en verzorgingstehuis zonder problemen kunnen aansnijden. De vrije sleufhoogte van het opzetstuk bedraagt 10 cm, zodat de in dit project gebruikte hogere klinkers en de lagere tegels zonder al te veel slijpwerk perfect tegen de sleuf gelegd konden worden.

Voedingen en transformatoren werden vrijstaand binnenshuis geplaatst en zijn voorzien van de nodige verluchting. Bediening gebeurt via een schakelaar binnen. Het systeem kan dus niet van buitenaf worden geactiveerd. Indien gewenst zou de bediening ook geautomatiseerd kunnen worden via een timer of een sensor die de lichtstraal buiten vaststelt.

Wie kiest voor de standaarduitvoering heeft nog een voordeel. De splitterkabels die de LED-staven meter per meter vloeistofdicht verbinden, alsook met de transformator, kunnen eenvoudig aangesloten worden. Ook voor het koppelen van de M8-sensorverbindingen is geen elektricien nodig. Op één transformator, werkend op veiligheidsspanning (24 V/DC), kunnen 20 meter LED-staven aangesloten worden.

Voor meer informatie: Vul onderstaand formulier in!

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo