Algemeen

Trainingen steeds belangrijker voor W-installateur

Het volgen van trainingen bij de fabrikant is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden voor W-installateurs. En voor de komende jaren zal het belang enkel toenemen. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat in opdracht van Geberit is uitgevoerd onder 206 W-installateurs.

Ondanks de aanhoudende crisis en daardoor oplopende werkeloosheid, is het voor veel W-installateurs lastig om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden (56%). De instroom van jongeren blijft al jaren achter en door de vergrijzing verliest de sector veel kennis via uitstroom. Ondertussen zijn de bouwopgaven in afgelopen decennia enkel moeilijker geworden. Het aandeel installatietechniek is veel groter dan vroeger en zal door de nadruk op gebieden als comfort, automatisering en energiezuinigheid verder toenemen. Daarnaast zijn de installaties steeds sterker verweven met de andere disciplines. Volgens 76% van de ondervraagden zijn de werkzaamheden van de installateur in de afgelopen jaren complexer geworden. Het is voor de W-installateur dan ook een steeds grotere uitdaging het kennisniveau van de medewerkers op peil te houden. Een manier om deze uitdaging aan te gaan is investeren in medewerkers door het volgen van opleidingen en trainingen.

Het volgen van trainingen bij de fabrikant is volgens 73% van de W-installateurs in de afgelopen jaren belangrijker geworden. Er is volgens de ondervraagden een duidelijk verband tussen het volgen van deze trainingen en het beperken van faalkosten (82%). Voor de komende jaren verwacht zelfs nog een groter deel van de installateurs een toename in het belang van trainingen bij de fabrikant. Het toegenomen belang kan worden verklaard door de uitdaging waar de installateur voor staat. Een uitdaging waar fabrikanten een belangrijke rol op zich kunnen nemen. Middels het aanbieden van trainingen kunnen zij een positieve bijdrage leveren aan het kennisniveau van de installateur en daarmee samen met de installateur de uitdaging aan gaan om het kennisniveau op peil te houden.

Build for Life