Duurzaam Bouwen

Tips om zelf energie te besparen in de woning

Energie besparen in de woning is niet moeilijk, maar wel belangrijk. Wanneer u minder energie gebruikt hoeft u ook minder te gaan betalen. Maandelijks zult u op uw rekening niet zo heel veel verschil zien, maar wanneer u op jaarbasis kijkt ziet u dat het toch degelijk geld oplevert. U kunt ook gaan bezuinigen om een steentje te willen bijdragen aan een beter milieu. Wanneer energie geproduceerd wordt komen er stoffen vrij die slecht voor het milieu zijn. Wanneer u dus gaat besparen op energie helpt u dus gelijk mee aan een beter milieu.

Wij geven u een aantal nuttige tips die u al snel enkele tientallen euro's kunnen besparen. Besparen op verwarming is bijvoorbeeld eenvoudig en vergroot het comfort in uw woning. Zet bijvoorbeeld de thermostaat overdag één graad lager: dat bespaart 7 procent op uw stookkosten. De kamerthermostaat al een uur voor vertrek of het slapen gaan terugzetten op 13 tot 15 graden, scheelt ook.

Energie besparen met lampen
  • Wanneer u een lamp heeft met een dimmer dan gebruikt deze ook stroom als de lamp uit is. U kunt dit voorkomen door de stekker uit het stopcontact te halen of door een aan- en uitschakelaar tussen de dimmer en het stopcontact te zetten.
  • Laat niet onnodig veel buitenlampen branden.

Energie besparen met de tv, computer en opladers
  • Steeds apparaten blijven op stand-by staan. Dit gebruikt erg veel energie. Het is dan ook erg belangrijk dat u alle apparaten uitzet voor u gaat slapen.
  • De opladers van bijvoorbeeld uw tandenborstel, mobiel of videocamera gebruiken ook stroom wanneer u ze ongebruikt in het stopcontact laat zitten. Wanneer u dus niets oplaadt moet u ze ook uit het stopcontact halen.
  • Wanneer u uw computer, printer of faxapparaat afsluit verbruiken deze toch nog stroom als de stekker in het stopcontact blijft zitten. U kunt dan ook het beste al deze stekkers in een verlengsnoer steken en die dan s avonds uit het stopcontact halen.

Energie besparen met de wasmachine en de droger
  • Doe de wasmachine pas aan als de wasmachine vol zit. Het kost namelijk veel te veel energie om steeds een halve was te draaien.
  • Met de nieuwe wasmachines van tegenwoordig wordt de was ook op 40 graden erg schoon. Het is bovendien veel voordeliger om op 40 graden dan op 60 graden of meer te wassen. Doe dit dan ook alleen wanneer iets echt heel vies is.
  • Het is natuurlijk beter om uw was buiten te drogen te hangen, maar wanneer u dan toch een wasdroger gebruikt is het belangrijk dat u uw was eerst goed centrifugeert. Hierdoor hoeft u de droger minder lang aan te laten.

Energie besparen met behulp van de koelkast
  • Wanneer u iets uit de koelkast haalt moet u de deur zo kort mogelijk open houden.
  • Ook moet u bij het plaatsen van de koelkast minimaal 10 cm tussen de muur en de achterkant van de koelkast laten. Hierdoor kan namelijk de warmte makkelijk achter de koelkast weg. Bovendien moet u kijken of de koelkast niet de hele dag in de zon of te dicht bij een verwarming staat.
  • Wanneer u een ingevroren product wilt ontdooien kunt u dit het beste in de koelkast doen. De kou die namelijk tijdens het ontdooien vrijkomt wordt door de koelkast gebruikt. De koelkast hoeft dan zelf even minder te koelen.


Ook interessant