Vloerbekleding

The Unexpected Nature of Linoleum

Forbo Flooring Systems verlegt opnieuw de grenzen van duurzame bouwmaterialen met zijn nieuwste linoleum vloerbekleding. De ‘The Unexpected Nature of Linoleum’ collectie is geïnspireerd op de natuur en volledig gemaakt met natuurlijke grondstoffen, volgens duurzame productieprocessen. Voortaan kunnen bouwers en verbouwers hun ecologische voetafdruk optimaliseren door te investeren in linoleum vloeroplossingen van Forbo Flooring Systems.

Forbo Flooring Systems liet zich voor deze nieuwe collectie leiden door de natuur en natuurkrachten. Het resultaat is een linoleumlijn met schitterende kleurschakeringen zoals zeegroen, stormachtig blauw, vulkanisch koper en bergoker geïnspireerd op landschappen zoals de Alcantarakloof in Sicilië, het kratermeer Ljotipllur in IJsland en het stenen woud Shilin in China. Met negen gestreepte en negen gemarmerde ontwerpen bestaande uit rijke tinten, frisse heldere pastelkleuren en een evenwichtige mix van warme en koude tonen is de nieuwste telg van Forbo Flooring Systems bij uitstek geschikt om een unieke ruimte te creëren met onverwachte kleurencontrasten en -schakeringen.

Forbo Flooring systems verlegt echter niet alleen met kleuren en patronen de bakens voor duurzame vloerbekleding. Bij de productie van de nieuwste collectie zetten duurzaamheid en ecologie de toon voor het overtreffen van de gangbare normen. De volledige levensduur of –cyclus van het product werd door de toonaangevende linoleum producent doorgelicht met het oog op het maximaliseren van de ecologische voetafdruk van bij ontginning van de grondstoffen over de productie tot het einde van het gebruik van de linoleum vloerbekleding.

“Concreet wil dit zeggen dat Forbo Flooring Systems de hoogste ecologische- en duurzaamheidstandaarden hanteert van bij het bemesten, zaaien en oogsten van de lijnolie en jute, de verwerking van de grondstoffen in de fabriek, installatie en gebruik van het linoleum in het bouwproject tot en met het verwerken van het linoleum na gebruik. Deze zogenaamde ‘field-to-field’ benadering is uniek en maakt ons product tot één van de meest ecologische en duurzame bouwmaterialen. Dit is een sterke troef in de markt waar men steeds meer op zoek gaat naar klimaat- en milieuvriendelijke bouwoplossingen,” aldus Joris Mertens, General Manager Forbo Flooring Systems Belux.

Eerbetoon aan de natuur

De nieuwste linoleumlijn is een eerbetoon aan de natuur op het vlak van realisatie en design. ‘The Unexpected Nature of Linoleum’ collectie weerspiegelt immers met zijn buitengewone kleuren, opvallende patronen, grondstoffen en productie- en verwerkingsprocessen het waardevolle karakter van de natuurlijke hulpbronnen op aarde.
Linoleum bestaat voor 97% uit onuitputbare grondstoffen, 70% nagroeibare en 37% recycleerbare materialen. Forbo Flooring Systems produceert het linoleum met 100% groene elektriciteit en restafval bij de productie wordt voor 84% gerecycleerd. Het linoleum is composteerbaar en versterkt zijn lage milieu impact dankzij de levensverwachting van meer dan 25 jaar en lagere belasting van de natuur bij reiniging en onderhoud door de hoogwaardige beschermende Topschield-laag.

Daarom certificeerden onafhankelijke studiebureaus en experten het linoleum van Forbo Flooring met prestigieuze ecolabels zoals het Nordic Swan, Nature Plus, Milieukeur of Vibe certificaat en verdiende het een A/A+ quotering op de levenscyclusanalyse.

“Duurzaamheid is voor Forbo Flooring geen holle slogan, die vandaag al te veel en te gemakkelijk gebruikt wordt voor marketingdoeleinden. Voor ons is duurzaamheid een bedrijfsstrategie die rekening houdt met de herkomst van de gebruikte materialen en grondstoffen en met de reële milieu-impact van de productie en levenscyclus. Onze field-to-field strategie overstijgt hiermee zelfs de cradle-to-cradle criteria en maakt onze producten en productieprocessen tot de meest toonaangevende ter wereld,‘ besluit Joris Mertens, General Manager van Forbo Flooring Belux