Architectuur

Tentoonstelling over Japanse architectuur voor herhaling vatbaar

Begin juli organiseerde architect Gie Bresseleers een architectuurtentoonstelling in het cultuurcentrum ‘het Kasteel van Schoten’ onder de klinkende naam ‘Japan. Architectuur beleven. Waarom alle gebouwen Japanse theehuizen moeten zijn.’ De tentoonstelling werd massaal bezocht en de commentaren bleken erg lovend. Het zal dus niet verbazen dat initiatiefnemer Bresseleers op zoek is naar nieuwe locaties om de expositie voor te stellen aan het publiek.

Gie Bresseleers merkt op dat in de media vooral de praktische aspecten van het bouwen aan bod komen. Ruime aandacht wordt geschonken aan de ecologische, economische en decoratieve perspectieven van architectuur, terwijl de architectuur op zich zelden wordt besproken. “De impact van architectuur op het dagdagelijks leven wordt onderschat: hij is gewoon onontkoombaar. Goede architectuur verhoogt de woon- en levenskwaliteit”, aldus Gie Bresseleers.

De tentoonstelling ‘Japan. Architectuur beleven. Waarom alle gebouwen Japanse theehuizen moeten zijn’ kwam tot stand tijdens twee vierweekse architectuurreizen naar Japan. Organisator Gie Bresseleers zocht er vooral naar de hedendaagse gebouwen die met behulp van moderne materialen zoals beton, staal en glas, de sfeer van het traditionele Japan ademen: het oosterse, het mythische, het transcendente,... Hij bezocht er openbare gebouwen van architecten zoals Tadao Ando, Toyo Ito, Sanaa, Kengo Kuma, Shigeru Ban, Yoshio Taniguchi, Hiroshi Hara, Takashi Yamagushi , Nikken Sekkei, Aoki Jun, Riken Yamamoto, Hiroshi Naito , Itsuko Hasegawa, Kan Izue, Kisho Kurokawa, ...

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be