Tuin

Technische beplanting: gratis koeling in warme tijden

In deze zomertijd ondervinden we het weer aan den lijve: als het aan aantal dagen zeer warm is kan onze versteende omgeving de warmte niet meer kwijt. De discussie of dit aan klimaatverandering is te wijten is niet interessant. Wel interessant is wat we er aan kunnen doen. En nog interessanter hoe eenvoudig dat eigenlijk is. Vergeten kennis kan opnieuw gebruikt worden voor de huidige problemen.
De oplossing is de slimme “technische” toepassing van beplanting. Een beschaduwd vlak is tot 15oC koeler dan een bezond vlak, een groene woonwijk, bedrijventerrein of winkelgebied is tot 7oC koeler dan een versteende omgeving.

Toepassing van de kennis verlaagt de koellast van een gebouw met 25-50% en in combinatie met andere maatregelen nog meer. Jaarrond scheelt het ook minimaal 10% aan verwarmingskosten.
Integraal Technisch Groen® koppelt beplantingskennis aan berekenbare techniek, en vervolgens aan berekenbare investering en terugverdientijden. Vanuit een technisch oogpunt. Dat het ook op het gebied van esthetiek en arbeidsproductiviteit gunstig is maakt de terugverdientijd alleen maar interessanter. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan verbetering van luchtkwaliteit (tot 25% minder fijnstof) en geluidsklimaat, en ook biodiversiteit en stadsecologie zijn er mee gebaat.

Belangrijk daarbij is dan wel precies te weten welke ophittings- en afkoelingprocessen zich waar afspelen in de bebouwde omgeving en waar ingegrepen kan worden. De nieuw ontwikkelde locale Klimaatscan biedt snel inzicht en een praktisch handvat voor de meest efficiënte inzet.