Algemeen

Te koop: huis met kinderopvang

AMSTERDAM - Een koophuis met parkeerplek of aanlegsteiger kennen we al. Maar een koophuis met een kinderdagverblijfplek, dat is nieuw. Het idee komt van het Amsterdamse architectenbureau DOG. Je koopt een woning in een woonblok, waaraan een kinderdagverblijf gekoppeld zit. Met de aanschaf van de woning heb je ook een plek in het kinderdagverblijf gekocht. Niks geen wachtlijsten, geregel of 'sleutelkindjes', een probleem waarmee vooral tweeverdieners worstelen.

Deze primeur op woongebied wordt vanaf medio 2005 werkelijkheid. Dan zal in de Randstad en in Friesland een experiment van start gaan met zogenoemde HaBiTaT-woningen.

Het idee is eigenlijk simpel. Voor een bedrag tussen de €220.000 en €250.000 koop je een ééngezinswoning in een blok met bijvoorbeeld 21 huizen. Automatisch krijg je voor deze prijs ook een aandeel in het onroerend goed van een kinderdagverblijf. Deze opvangplek bevindt zich in hetzelfde blok. Bij het HaBiTaT-concept koop je dus niet alleen een nieuwe woning, maar ben je ook vanaf de verhuizing verzekerd van een opvangplek voor je kind. Leuke bijkomstigheid is dat de tuinen allemaal grenzen aan de riante kinderspeelplaats van het kinderdagverblijf, zodat je als thuiswerkende ouder je kind toch nog in de buurt hebt.

Dit vooruitzicht moet vooral tot de verbeelding spreken van (aanstaande) ouders in de leeftijd 25 tot en met 40 jaar, die allebei werken.

Stress
"Tweeverdieners hebben vaak behoorlijk wat stress omdat de dagelijkse gang naar het kinderdagverblijf zo veel gedoe en geregel geeft. De opvang om de hoek zit al vol en er zijn ellenlange wachtlijsten waardoor ouders worden gedwongen de halve stad te doorkruisen om hun kroost weg te brengen", aldus Nynke ten Napel van DOG.

Het ideale kinderdagverblijf ligt volgens haar dan ook zo dicht mogelijk bij de eigen woning. "Het kind is dan al zo goed als thuis, waardoor ouders weinig hoeven te regelen. En mocht je onverhoopt moeten overwerken, dan kun je altijd nog de buren bellen om te vragen of zij de kleine even ophalen", vult collega aan.

Sociale contact
Eén van de gedachten achter de HaBiTaT-woningen is dan ook dat op deze manier 'het sociale contact tussen buren weer een beetje wordt teruggebracht' en de anonimiteit waarin mensen leven een halt wordt toegeroepen. "Nu weten mensen vaak niet eens welk kind bij welke ouder hoort. Ze halen hun zoon of dochter bij een kinderdagverblijf op om vervolgens linea recta naar huis te rijden."

Het kinderdagverblijf wordt overigens volledig gerund door een professionele, onafhankelijke organisatie die gebruikmaakt van gekwalificeerd personeel. Wel hebben ouders, in vergelijking met bestaande opvangplekken, meer inspraak op het te voeren beleid.

Grote voordelen
Maar niet alleen voor ouders bevat het nieuwe systeem een aantal pluspunten. Ook voor lokale overheden zijn er grote voordelen, zo benadrukken de bedenkers. "Door HaBiTaT-woningen te bouwen, weten steden wellicht een belangrijke bevolkingsgroep - de jonge gezinnen - binnen hun grenzen te houden. Ook wordt er op deze manier extra kinderopvang geregeld zonder dat een gemeente zelf al te veel hoeft te investeren in bijvoorbeeld huisvesting."

De Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) heeft inmiddels officieel de experimentstatus aan het project gegeven, waarmee in feite groen licht is gegeven voor een eerste proef. In twee gemeenten wordt binnenkort dan ook begonnen met de bouw van HaBiTaT-woningen. Ook de Stichting Waarborgfonds Kinderopvang steunt het initiatief.