Nieuwbouw

Syntra West opent gloednieuw trainingscentrum bouw in Brugge

Syntra West is reeds jarenlang opleidingspartner van bedrijven. Een grote uitdaging voor het trainingsinstituut is uit te groeien van opleidingsverstrekker tot de strategische partner van Vlaamse KMO’s rond talentmanagement voor bedrijven.
Naast het inzetten van de juiste mensen kiest Syntra West er resoluut voor om ook in de nodige infrastructuur te investeren. Net daarom werd geopteerd om in Brugge een nieuwe campus “Ten Briele” te bouwen op de oude sporttereinen van Bombardier (Ten Briele 5, 8200 Brugge).

Syntra West investeerde in deze campus ca € 2,1 mio. Het gebouw van 3.000m² wordt op slag de grootste technische trainingsruimte van de Syntra West groep. Het bestaat uit een ruime centrale hal voor technische trainingen (bouw, elektro en veiligheid), polyvalente ateliers waarin ook specifieke bedrijfstrainingen kunnen worden georganiseerd, een ruime cateringruimte en bureaus. Verwacht wordt dat zo’n 400 cursisten per dag in de nieuwe campus ‘Ten Briele’ een opleiding zullen volgen, dit zowel overdag als ‘s avonds.

De bouwwerken werden gestart in september 2011 en reeds op 26 augustus opende Minister President Kris Peeters plechtig de nieuwe Syntra West campus ‘Ten Briele’ in aanwezigheid van genodigden en personeelsleden.

Tijdens de opening benadrukte Syntra West voorzitter Erwin Van der Kelen de rol van Syntra West als bruggenbouwer tussen theorie en praktijk, tussen de universiteiten, hogescholen en technische scholen enerzijds en de noden van de werkvloer anderzijds. Opleiding vóór en óp de werkvloer wordt namelijk hoe langer hoe belangrijker.

Syntra West is zich bewust van de snelle maatschappelijke veranderingen. Binnen deze context wil Syntra West klaarstaan om ondernemingen en zelfstandigen te adviseren bij nieuwe regelgevingen, nieuwe materialen, nieuwe milieuvoorschriften enz. Naast technische competenties wil Syntra West bedrijven en medewerkers ook bijstaan bij het verwerven van generieke competenties zoals teamgericht werken, communiceren, klantgerichtheid, …

Johan De Neve, algemeen directeur Syntra West, benadrukte tijdens zijn speech de evolutie van Syntra West van opleider van kleinere ondernemingen tot leverancier van totaaloplossingen voor zowel de kleine als de middelgrote onderneming in gans Vlaanderen. Deze evolutie was enkel mogelijk door continue investering in mensen en middelen en dankzij sterke en vergaande partnerships.

Minister Kris Peeters verwees in zijn toespraak naar de verschillende stimulansen die de Vlaamse Overheid voorziet rond training en begeleiding én de prominente rol die Syntra West hierin kan spelen.

Naast de verschillende stimuli rond opleidingen staat ook de competentiegerichtheid hoog op de agenda van de Vlaamse regering. “Er zijn heel wat uitdagingen op het vlak van competentieontwikkeling. Syntra West heeft hier dus een zeer belangrijke rol te vervullen, en ze doet dat met verve”, aldus nog Minister President Kris Peeters.

Ook prees Minister President Peeters nog de inspanningen van Syntra West om zowel bij training als begeleiding te zorgen voor een sterke integratie van theorie en praktijk. “Deze missie beantwoordt aan de behoeften in een strategisch competentiebeleid. Het komt erop aan deze unique selling position ook in het toekomstig competentiebeleid te behouden én te versterken.“

Tot slot gaf de minister president nog mee dat Vlaanderen tegen 2020 wil dat 15% van de 25-64 jarigen een (bijkomende) opleiding volgt. Momenteel is dat slechts 8%. Vlaanderen bevindt zich hiermee onder het EU-gemiddelde van 9%. Er is dus nog werk aan de winkel voor Syntra West.

Foto v.l.n.r. : Johan De Neve-Erwin Van der Kelen-MP Kris Peeters-Hilde Decleer-Jean-Pierre Vanden Berghe-Paul Jonckheere-Jos Demarest-Silke Ceyfs