Algemeen

Stuctural Steel Design Award voor 'Hurkende man van staal'

Trots is er in Lelystad gereageerd op het verkrijgen van de internationale prijs: “Stuctural Steel Design Award 2011”, welke al meer dan 42 jaar in Engeland wordt uitgereikt. Het ontwerp van Antony Gormley, welke officieel de naam “Exposure” meegekregen heeft, werd geroemd om de bewonderenswaardige krachttour die het hele team geleverd heeft. Vorige week berichtte USP reeds over prijswinnende projecten uitgevoerd in staal in de utiliteitsbouw. Ook in de openbare ruimte zijn dus goede voorbeelden te vinden waarbij esthetica en staal goed samengaan.

Achtergrond Exposure

De “Stuctural Steel Design Award” is een erkenning voor het gebruik van staal in de wereld van constructieontwerp. Om tot de winnaars te komen, werden elementen afgewogen als efficiency, kostenbesparing, innovatie en esthetisch voorkomen. In aanmerking kwamen staalconstructies die in de UK door Britse of Ierse staalconstructeurs gesitueerd dan wel gebouwd zijn. Naar aanleiding van een door “het centrum van landschapskunst” uitgeschreven internationaal wedstrijd won het schetsontwerp van de kunstenaar Antony Gormley. Via een draadmodel met als belangrijke knooppunten hart en hersenen, en gebruik makend van complexe ontwerpsoftware is hieruit deze schitterende 26 m hoge polderreus ontstaan dat later de naam ”Exposure” zou krijgen.

Prijsuitreiking en juryrapport

De inzendingen werden beoordeeld in vier categorieën. “Exposure” won de award in de categorie “overige constructies”. Op maandag 25 juli overhandigde de heer Hoekstra Bonnema van Tata Steel Nederland de oorkonde “Structural Steel Design Award” aan wethouder Jop Fackeldey van de gemeente Lelystad. De award is een erkenning voor de hoge standaard van het gebruik van staal in de wereld van constructieontwerp. Het commentaar van de Britse jury was: “Een opvallende stalen sculptuur geïnspireerd op het eigen hurkende lichaam van de kunstenaar. De immens complexe samenstelling van honderden verzinkte stalen staven en knopen werden gefabriceerd in afzonderlijke delen, alles zoals voorgeschreven door de kunstenaar en de technische ingenieur. Waarna het geschikt gemaakt werd voor transport en wederopbouw op de plaats van bestemming. De uitdaging voor de staalconstructeur was enorm. Het hele team heeft met hart en ziel gewerkt aan dit inspirerende werk, dat uiteindelijk de status van een bewonderenswaardige krachttour bereikt heeft.”

Baanbrekend

Niet alleen het complexe ontwerpproces, waar ingenieursbedrijf Haskoning een essentiële rol in speelde, maar ook de detailengineering en productie waren baanbrekend. Gelaste knooppunten met aansluiting van 29 staven onder de juiste -3D- hoeken zijn voor zover bekend in de staalbouw hiervoor nog nooit eerder gerealiseerd. Exposure is vervolgens gebouwd door het Schotse bedrijf Ltd. Had Fab, dat gespecialiseerd is in het maken van elektriciteitsmasten. Dit bedrijf is al vanaf het schetsontwerp bij het project betrokken en is bij het ontwerp en de bouw begeleid door het Nederlandse ingenieursbureau Royal Haskoning. In de zomer van 2010 is het kunstwerk in enkele weken door Ltd. Had Fab op de dam neergezet. De constructie illustreert de capaciteit van staal voor realisatie van complexe, demontabel en duurzame constructies.

Goed gezelschap

Exposure mag zich in goed gezelschap weten. In voorgaande jaren ontvingen bijvoorbeeld Terminal 5 van luchthaven Heathrow, het dak van Wimbledon en de Clyde Arc Bridge in Glasgow de door Tata gesponsorde staalprijs.
Build for Life