Algemeen

Stop op vakantiewoningen moeizaam goedgekeurd

BRUGGE -- Schepen van Ruimtelijke Ordening Moniek Claus-Boydens (CD&V) is er maar moeizaam in geslaagd een stop in te voeren op het aantal vakantiewoningen in de Brugse binnenstad. De beleidsoptie werd alleen door de meerderheid goedgekeurd.

Zoals bekend, wil het Brugse stadsbestuur in navolging van de hotelstop ook de vakantiewoningen in de binnenstad een halt toeroepen. De jongste tijd krijgt de stad daarover steeds meer aanvragen binnen. Vakantiewoningen worden door hun eigenaars verhuurd aan toeristen in de weekends of langere periodes.

,,Ze kopen daarvoor eengezinswoningen in de binnenstad op. Dat doet de prijzen stijgen waardoor deze woningen voor de gezinnen onbetaalbaar worden. Bovendien staan deze woningen heel vaak leeg wat het sociale weefsel niet ten goede komt'', argumenteerde de schepen. De oppositie ging wel akkoord met het principe maar had zware twijfels over de juridische haalbaarheid ervan.

,,Wat is de definitie van ,,vakantiewoning'', ,,gastenkamer'' of ,,tweede verblijf''. Zolang deze termen niet juist omlijnd zijn, verliest de stad gegarandeerd alle juridische betwistingen van eigenaars over deze stop'', argumenteerden zowel VLD, Agalev als N-VA.

VLD-raadslid Pierre Chevalier stelde voor het punt uit te stellen: ,,Ik heb geen probleem met deze ernstige beperking op het eigendomsrecht. Maar om die hard te maken, is nood aan een sterke definiëring.''

Bij de stemming ging alleen de meerderheid akkoord, VLD, Vlaams Blok en N-VA stemden tegen, Agalev onthield zich.
Build for Life