Architectuur

Steven Holl ontwerpt tweeledig museum Tianjin

In het Chinese Tianjin komt een tweeledig museum, waarbij het ene gebouw is ontworpen als het negatief van het andere. Het Ecology & Planning Museum van Steven Holl Architects wordt gebouwd in een nieuw cultureel district binnen de zogeheten Eco City.
Dit volledig nieuwe stadsdeel voor 350.000 inwoners wordt net als andere Eco City’s in China volgens duurzame principes gerealiseerd. Het E&P Museum, het eerste project in het cultuurdistrict, moet mensen bewust maken van ecologie en (duurzame) bouw. Dat gebeurt op interactieve wijze, waarbij ‘beleving’ centraal staat.

Het E&P Museum bestaat uit drie delen. Het ecologiemuseum is gehuisvest in de doos, het planologiemuseum komt in het ‘afgietsel’ van dit gebouw. Tussen de volumes bevindt zich een plein, met ondergronds facilitaire voorzieningen. In totaal beslaat het project 60.000 vierkante meter aan vloeroppervlak.

In het Ecology Museum wordt de bezoeker via een lift naar de bovenste verdieping gevoerd, waarna hij via de route door het gebouw weer afdaalt. Het museum is verdeeld in thematische zones rond het hoofdthema ecologie. Startpunt is de sectie ‘ecologie en ruimte’, terwijl de reis ondergronds eindigt bij de afdeling ‘ecologie en oceanen’.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant