Bedrijfsnieuws

Steeds grotere interesse in groene energieproductie

Met trots blikt Ikaros Solar terug op een uitzonderlijk jaar. De omzet van de Belgische zonne-energiespecialist werd in 2008 maar liefst vervijfvoudigd tot een bedrag van ongeveer 10 miljoen euro. In totaal installeerde Ikaros Solar vorig jaar zo’n 15.000 m2 aan zonnepanelen, goed voor een jaarlijkse opbrengst van 2 miljoen kWh of elektriciteit voor 1625 gezinnen. Als gevolg van deze sterke groei verhuisde het bedrijf eind september naar een grotere locatie te Schoten. Ook 2009 belooft een boeiend jaar te worden.

Met de invoering van groenestroomcertificaten is het sinds 2006 voor zowel particulieren als bedrijven financieel voordelig geworden om te investeren in fotovoltaïsche zonnesystemen. In 2007 steeg het aantal aanvragen voor groenestroomcertificaten met 575 %. Deze trend zette zich voort in 2008 met maandelijks 500 à 600 aanvragen. Oorspronkelijk werden vooral particuliere zonnedaken geïnstalleerd, maar sinds 2007 zitten ook de industriële installaties in de lift.

Uitstekende resultaten voor Ikaros Solar
Hoewel veel bedrijven 2008 met plezier van de kalender zouden schrappen, was het voor Ikaros Solar een topjaar! De zonne-energiespecialist installeerde een 200-tal zonnesystemen bij particulieren en plaatste grote fotovoltaïsche zonnedaken bij JBC in Houthalen, de Christelijke Mutualiteit in Mechelen, slachterij Noordvlees Van Gool in Kalmthout en veeteeltbedrijf Verheyen in Merksplas. Deze systemen beslaan samen een oppervlakte van 15.000 m2 aan zonnepanelen, goed voor een jaarlijkse opbrengst van 2 miljoen kWh of elektriciteit voor 1625 gezinnen. Het spreekt voor zich dat dit ook een enorme daling van de CO2-uitstoot met zich meebrengt.

Nieuwe kantoren
Sinds eind september is Ikaros Solar gevestigd op een nieuwe locatie naast het Albertkanaal te Schoten. De verhuizing is een gevolg van de toename aan contracten het laatste jaar, maar ook een logische stap met het oog op de uitbreidingsplannen in 2009. Het gebouw kan plaats bieden aan 30 bedienden en Ikaros beschikt er tevens over de logistieke middelen om een groot aantal ladingen zonnepanelen te kunnen ontvangen en distribueren. Sinds midden 2008 verdeelt Ikaros Solar zijn aanbod zonnepanelen aan ‘gecertificeerde installateurs’. De nieuwe kantoren van Ikaros in Schoten zijn alvast uitgerust met de nodige faciliteiten om informatiesessies voor deze ‘gecertificeerde installateurs’ en klanten te organiseren.

Ikaros Solar cases
Midden 2008 werden voor Zelfbouwmarkt te Ninove twee zonnetrackers opgesteld. Dit zijn constructies die de zonnepanelen de hele dag lang optimaal en volautomatisch naar de zon richten, zowel in oost-westelijke richting als in de hoogte. De installatie ervan was uiterst moeilijk, maar de resultaten lonen wel. Met een geschatte opbrengst van 12.240 kWh per tracker per jaar zijn de trackers bovendien de grootste vermogenstafels in België.

Ikaros Solar installeerde ook een van Belgiës grootste fotovoltaïsche installaties die zorgt voor de elektriciteitsproductie van het distributiecentrum en hoofdkantoor van JBC in Houthalen. Tijdens de plaatsing van het systeem slaagden de ingenieurs van Ikaros Solar erin het dak van JBC sterker te maken: een spreekwoordelijke ‘twee vliegen in één klap’. De opbrengst van deze installatie wordt geschat op 500.000 KWh per jaar, wat aantoont dat het aandeel van bedrijven in de productie van groene hernieuwbare energie niet te onderschatten is. Dit kan een goed alternatief vormen voor bijkomende energiecentrales, al dan niet gevoed door nucleaire of fossiele brandstoffen.

Maar Ikaros Solar staat ook in voor de installatie van vele particuliere zonnepanelen. Yves Devis, Managing Director Ikaros Solar: “De residentiële sector is voor ons van groot belang. Het geeft ons bovendien veel voldoening een eigenaar te zien ontdekken dat uit zijn eigen fotovoltaïsche systeem elektriciteit voor het huishouden ontstaat.”

Een blik op 2009 ...
2009 werd alvast goed ingezet. Begin dit jaar startte Ikaros Solar met de installatie van grote fotovoltaïsche systemen bij onder andere Rembrandt Verpakkingen in Aarschot en de nieuwe IKEA-vestiging in Gent.

“Ikaros Solar stelt zichzelf in 2009 tot doel dé Belgische voorloper en expert te blijven inzake zonne-energieproductie en wil zijn huidige activiteiten verder ontwikkelen in Brussel en Wallonië”, zegt Yves Devis, Managing Director Ikaros Solar. “Ikaros Solar heeft vandaag 25 vaste personeelsleden in dienst. Om te kunnen voldoen aan de steeds toenemende vraag naar fotovoltaïsche installaties, zal in 2009 veel aandacht gaan naar het aanwerven en opleiden van nieuwe arbeidsploegen en het selecteren van bijkomende gecertificeerde installateurs.”

2009 wordt ook het jaar waarin het Ikaros Solar Fonds zal worden opgericht, dat wil investeren in zonnecentrales op daken en gronden van bedrijven. Op het programma staat de grootste zonnecentrale van België.
Build for Life