Algemeen

Stadskantoor Rotterdam wordt herontwikkeld

Rotterdam start in oktober met de herontwikkeling van het Stadskantoor aan het Rodezand. Het karakteristieke L-vormige gedeelte uit de jaren vijftig blijft behouden en wordt gerenoveerd, de latere aanbouw uit de jaren tachtig wordt gesloopt.

De nieuwe multifunctionele binnenstadslocatie biedt ruimte aan de Stadswinkel XL (het centrale loket voor alle gemeentelijke diensten en producten), twee torens met 128 woningen, kantoorruimte, detailhandel aan de Meentzijde, horeca in de nieuwe plint naast de Stadswinkel en een parkeergarage. Tussen het stadhuis en het oude postkantoor komt een passage.

Dit voorjaar zal een jury, benoemd door het college, op basis van meerdere schetsontwerpen een definitief ontwerp selecteren. Als randvoorwaarden stelt het college dat een hoogwaardig architectonisch gebouw wordt gerealiseerd met een unieke combinatie van oud en nieuw en dat de doelstellingen van het Rotterdam Climate Initiative worden nagestreefd.

Jarenlang bood het Stadskantoor onderdak aan het Stadstimmerhuis, van waaruit de wederopbouw werd geregisseerd. Het oude gedeelte heeft de status van gemeentelijk monument en wordt gerenoveerd, alleen latere aanbouw wordt gesloopt.
De start bouw staat gepland begin 2010, de oplevering vanaf 2012.
Build for Life