Algemeen

Staalbouwdag 2012, het netwerkevent voor bouwprofessionals

De Staalbouwdag, een initiatief van Infosteel, is een jaarlijks terugkerend netwerkevenement voor professionals uit de bouwsector. Deze happening brengt de troeven en mogelijkheden van staalbouw onder de aandacht en vindt beurtelings in België en Luxemburg plaats. Dankzij een ruim aanbod van gerenommeerde gastsprekers uit diverse disciplines zoals architectuur, staalbouw, ingenieurs-wetenschappen en opdrachtgevers, krijgen deelnemers de kans om hun vakkennis uit te breiden. Naast internationale gastsprekers, maken aanwezigen kennis met trends en productinnovaties op de StaalExpo en stelt een vakjury de 8 laureaten van de Staalbouwwedstrijd 2012 aan het groot publiek voor.

Focus op duurzaamheid & innovatie
Anno 2012 kan men bij bouwprojecten niet meer rond de thema’s duurzaamheid en innovatie, dit bij zowel renovaties als nieuwbouw. De voormiddag zoemt in op architectuur en techniek.
De architectuur-sessie start met een nieuwe toekomst voor het bouwmateriaal als energieopslagplaats en actief verwekker van energie. Vervolgens komt het nieuwe voetbalstadion in Rijsel (Lille), een woonuitbreiding in de Brusselse Wetstraat, een kantoorrenovatie in Antwerpen, de renovatie en uitbreiding van de Luikse opera en de creatieve mogelijkheden van metallische coatings aan bod. Bij de techniek-sessie gaat men dieper in op veiligheid in productie- en montageomgeving, de gevolgen van de EN1090-norm, toont Marc Depauw (SADEF) vijf casestudies over innovatief bouwen met staal, ontdekken aanwezigen de uitdagingen van de eerste stalen exostructuur in La Défense, Parijs en vertelt prof. Ir. Arch. Wim Hoeckman (Victor Buyck Steel Construction & VUBrussel) over de impact van staalbouw op het milieu. Als afsluiter van de voormiddag deelt Guus Schmittmann (Stichting Zinkinfo Benelux) zijn kennis over thermisch verzinken als maximale bescherming tegen corrosie. In de namiddag staan uitzonderlijke projecten en de prijsuitreiking van de Staalbouwwedstrijd op het programma. Joris Pauwels van Zaha Hadid Architects en Guy Mouton van Studieburo Mouton praten over Zaha Hadid Architects ontwerp voor het nieuwe Antwerpse havengebouw. Vervolgens stelt ir. Laurent Ney (Ney+partners) het MarineMuseum uit Amsterdam en de brug uit Nijmegen voor. Voor de prijsuitreiking van de Staalbouwwedstrijd start, vertelt Philippe Samyn (Samyn & partners) over de renovatie en uitbreiding van de zetel van de Europese Raad te Brussel.

Prijsuitreiking 13de editie Staalbouwwedstrijd
De Staalbouwwedstrijd plaatst projecten op Belgische bodem (met uitzondering voor de internationale projecten in categorie E) in de kijker die volledig of gedeeltelijk uit staal zijn opgetrokken. Een ervaren vakjury selecteerde uit talrijke inzendingen 25 genomineerden en besliste wie er zich laureaat mag noemen. Nieuw vanaf 2012 is de categorie ‘industriële gebouwen’.

Praktisch: Vrijdag 23 november, Sheraton Brussels Airport Hotel, Zaventem van 9 tot 18u.
Alle lezingen worden simultaan vertaald.

Meer informatie: www.infosteel.be/nl/staalbouwdag2012.php

Wie is Infosteel vzw
Infosteel vzw, actief in België en Luxemburg, focust zich op de promotie van goed gebruik van staal in de bouw. Als ledenorganisatie beschikt Infosteel over een uitgebreid netwerk van meer dan 600 leden, afkomstig uit staalnijverheid, staalbouwbedrijven, onderwijs, studiebureaus en architecten. Infosteel deelt zijn kennis en expertise door middel van studiedagen, opleidingen, projectbezoeken, publicaties, netwerkactiviteiten, gratis helpdesk voor vragen over brandveiligheid, eurocodes, corrosie en duurzaam bouwen.
Build for Life