Nieuwbouw

Sociale woningen Zennetuin van B-architecten geopend

In het voorjaar werd de Zennetuin officieel geopend. Naar aanleiding van het wijkcontract Werkhuizen-Mommaerts werd in 2007 het eerste plan uitgetekend. In de Zennetuin werden 3 sociale woningen en een grote publieke tuin in het hartje van Sint-Jans-Molenbeek ontworpen. Het gebied ligt te midden van een rauwe stadsomgeving met zichtbare sporen van het industriële verleden. Het tracé van de voormalige waterloop Kleine Zenne is op de site nog duidelijk voelbaar als een open ruimte omringd door een grote diversiteit aan bebouwing: pakhuizen, woongebouwen, gebouwen met een publieke functies. B-architecten heeft voor deze opdracht z’n team versterkt met FLA.

De ondergrond op de site is vervuild met zware metalen en is gevrijwaard van sanering op voorwaarde dat de huidige betonplaat blijft liggen en niet wordt geperforeerd. Voor de aanleg van de publieke Zennetuin vertrok B-architecen dan ook op de betonplaat. Grote ‘gesculpteerde bloempotten’ en een ruime opbouw van grond op de betonplaat garanderen voldoende overlevingskansen voor het groen en voor de complexe waterhuishouding.

Belangrijk voor het project zijn het creëren van een voorplein aan de straatwand, het creëren van overdekte speelzones en de potentiële relaties naar de omliggende percelen en gebouwen. Het semi-industriële beeld van de omgeving blijft maximaal behouden. De Zennetuin ligt als een oase in haar rauwe stadsomgeving.