Snelle vorming van slagkrachtige regering is een must

  BE   24 juli 2019 Bron: Confederatie Bouw
Snelle vorming van slagkrachtige regering is een must
De Confederatie Bouw roept alle politieke partijen op om snel werk te maken van de vorming van een sterke federale regering die meteen een aantal prangende maatregelen aanpakt. Zo moet er een structureel plan komen om het toenemend begrotingstekort weg te werken en moeten er in de strijd tegen de klimaatopwarming verschillende maatregelen genomen worden om de CO2-uitstoot van huizen en gebouwen drastisch te verminderen.

Nagenoeg twee maanden na de verkiezingen blijft het qua federale regeringsvorming zo goed als windstil. Dat er in eerste instantie allerlei zaken worden afgetast, begrijpt de Confederatie Bouw, maar nu is het tijd om een versnelling hoger te schakelen. Uit een rapport van het Monitoringcomité blijkt dat het begrotingstekort dit jaar oploopt tot 7 miljard euro, dubbel zoveel als eerder vooropgesteld. De Confederatie Bouw vraagt dan ook dat de federale regeringsvorming snel van start gaat en gepaard gaat met een structureel plan om dat begrotingstekort weg te werken.

Nu de klimaatopwarming zich eens te meer laat voelen door middel van verwachte recordtemperaturen in ons land, dringt de Confederatie Bouw ook aan tot het nemen van noodzakelijke klimaatmaatregelen. Huizen en gebouwen zijn nu goed voor 40% van de CO2-uitstoot in ons land. Enkel een ambitieus beleid, met fiscale incentives die voor terugverdieneffecten (o.a. arbeid) zorgen op het gebied van sloop en heropbouw (btw naar 6% in heel het land in plaats van 32 stedelijke centra) en het drastisch opdrijven van energievriendelijke renovaties, is op zijn plaats. Ook daar moet de snel te vormen federale regering, samen met de regionale regeringen, meteen werk van maken.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo