Vastgoed

Senioren minder honkvast dan gedacht

De vergrijzing van de bevolking heeft effect op de woningmarkt. Vastgoedorganisatie Century 21 constateert een toenemende bereidheid onder de medioren en senioren om de eigen woning in te ruilen voor een andere woonformule, zoals huren, service flats of bepaalde vormen van samenwonen.

Vastgoedorganisatie Century 21 stelt een verschuiving in de vastgoedmarkt vast onder invloed van de vergrijzing. Door de stijging van de levensverwachting, blijft de Belg veel langer in de eigen woning wonen dan vroeger. Niettemin is deze markt in beweging. Medioren en senioren willen zo lang mogelijk van het leven genieten en verkiezen daarom hun woning te gelde te maken en te opteren voor aangepaste woonformules die hun financieel meer slagkracht bieden. Toenemende sociale en geografische mobiliteit van de kinderen heeft er ook voor gezorgd dat de financiële, praktische en emotionele waarde van de ouderlijke woning daalt. De onzekerheid over de toekomst van de pensioenen draagt ertoe bij dat medioren en senioren financiële middelen vrijmaken door de verkoop van hun huis.

“Tot 15 jaar geleden zagen we dat vastgoed door oudere mensen als een veilige investering werd beschouwd”, verduidelijkt Mathieu Verwilghen, General Manager van Century 21 Benelux. “We hebben meer en meer de indruk dat medioren en senioren het kapitaal van hun huis vrijmaken om van het leven te genieten voor zolang hun gezondheid dit hen toelaat; dat zal zich in toenemende mate vertalen in een groter aanbod van grotere woningen op de markt en een uitbreiding van aangepaste woonoplossingen voor medioren en senioren.”

Century 21 ziet de volgende tendensen:

De markt van service flats groeit

Traditioneel werd de service flatmarkt beschouwd als een moeilijk marktsegment voor verhuring omdat de leeftijd van haar bewoners blijft stijgen en het de markt dus aan flexibiliteit ontbreekt. Echter, Century 21 stelt vast dat er steeds meer 40-60 jarigen service flats aankopen als lange termijninvestering voor eigen gebruik, en zo een deel van hun pensioen zeker stellen.

Groeiende trend: verkopen om te huren

Uithuizige kinderen zorgen er voor dat medioren vaak huizen bewonen die te groot zijn voor hun behoeften. Een toenemend aantal medioren opteert in het licht van de onzekerheid rond de pensioen om hun huis te verkopen en een kleinere woning te huren, waardoor ze een deel van hun kapitaal liquide maken. Volgens Mathieu Verwilghen, General Manager van Century 21 Benelux zit hier zeker een groeipotentieel: « Wij verwachten dat deze groep zal groeien: deze formule laat een grotere financiële flexibiliteit en controle toe, ook voor een eventuele erfenis later.” Met de vrijgekomen financiële middelen kunnen de senioren en medioren eveneens hun kinderen financieel ondersteunen bij de aankoop van een eigen woning.

Renovatie van moeilijk te vermarkten panden tot seniorengemeenschappen

Een specifiek segment van de markt legt zicht toe op het ombouwen van herenhuizen, kastelen en kasteelhoeves tot begeleidde seniorengemeenschappen: gebouwen die anders moeilijk te verkopen vallen. In de eigendommen worden tussen de 8 en 15 woningen met een oppervlakte tussen de 30 en 50m² ondergebracht. Een flink stuk ruimer dus dan een kamer in een rusthuis en vaak goedkoper, maar toch met alle comfort en begeleiding van een ‘standaard’ rusthuis. Deze woningen worden verhuurd of verkocht, meestal aan mensen uit de omgeving, die hun onafhankelijkheid binnen een vertrouwde omgeving willen bewaren.

Zonnige oude dag

Tenslotte zoekt nog steeds een groot aantal landgenoten jaarlijks zonnigere oorden op. Medioren en senioren kiezen ervoor om hun oude dag door te brengen in het zuiden van Frankrijk of Spanje, of investeren er in een pied-à-terre voor de lange koude Belgische winters. Deze groeiende trend gaat uiteraard hand in hand met de verkoop van de eigen woning, om zo kapitaal vrij te maken voor een zonnigere start of om deze in te wisselen voor een kleinere woonst en een tweede stekje in het Zuiden.