Verbouwen

Science Center NEMO Amsterdam wil uitbreiden

Het populaire Science Center NEMO in Amsterdam wil uitbreiden. Directeur Michiel Buchel liet donderdag weten dat hij op zoek is naar een locatie waar het museum zijn collectie kan laten zien en jongeren kan enthousiasmeren voor techniek.

De zoektocht richt zich op de andere kant van het IJ, in Noord. "Dat is vrij dicht bij ons hoofdgebouw en de buurt kent een rijke traditie aan industrieel erfgoed." Op de nieuwe plek wil NEMO onder meer workshops en trainingen organiseren om jongeren de leuke kanten van technische beroepen te laten zien.

"Er is een tekort aan technisch personeel en wij kijken nu of we samen met het ROC een programma kunnen aanbieden dat aansluit op vmbo- en mbo-opleidingen. Het imago van vies en niet leuk werk klopt allang niet meer.''

Het museum, sinds 1997 gehuisvest in een door Renzo Piano ontworpen gebouw in het Oosterdoksgebied, viert binnenkort zijn negentigste verjaardag. Het laat kinderen op een interactieve manier kennismaken met wetenschap en techniek. De uitbreiding heeft ook te maken met de groei van NEMO.

"We groeien richting de 550.000 bezoekers per jaar. We hebben geen mogelijkheden meer om in ons hoofdgebouw workshops als techniek of 3D-print te geven. Er zijn dagen dat NEMO zelfs twee keer zo groot mag zijn."

Ook interessant