Interieur

Scholen kunnen draadloos 30% besparen op verlichting

Recent praktijkonderzoek naar de besparingsmogelijkheden voor schoolbesturen toont aan dat minimaal 30% reductie op de verlichtingskosten eenvoudig haalbaar is. De proef is dit voorjaar gehouden op negen Nederlandse scholengemeenschappen. Scholen hebben lokalen die vaak niet in gebruik zijn terwijl de verlichting dan toch aan is. Door de verlichting draadloos te verbinden met sensoren die aanwezigheid en daglicht detecteren, branden de lampen alleen als dat nodig is. Dat bespaart veel energie.

De Amerikaanse firma Zilog is een gerenommeerd systeem architect van microprocessoren en microcontrollers ontwikkelde speciaal voor scholen de besparingsmodule Zaura™. Het is een draadloos systeem dat via een sensor waarneemt of mensen in de ruimte aanwezig zijn. Als er niemand is gaat de verlichting uit.

De ruimte is dus alleen verlicht als dat nodig is. Dat scheelt heel veel onnodige verlichting en bespaart dus geld. Bijkomend voordeel is de inbraakpreventie want Zaura™ trakteert ongewenste bezoekers op licht.

Zaura™ meet tevens de sterkte van het daglicht. Bij voldoende licht gaat de overbodige TL-verlichting automatisch uit. Ook als de sensor signaal krijgt dat er voldoende daglicht is dan wordt de verlichting uitgeschakeld.

Scholen zijn vaak niet de eigenaar van het schoolgebouw en zijn dus voorzichtig met investeringen in de gebouwen. Maar ze moeten wel de energierekening betalen.
De installatie van het Zaura™ verlichtingssysteem vraagt een kleine investering in apparatuur die demontabel is en mee kan verhuizen naar een andere locatie.

Zaura™ is eenvoudig te installeren. Er zijn geen ingrijpende installatiewerk-zaamheden nodig. Zonder hak- of breekwerk en met gebruik van de bestaande armaturen realiseert Zaura™ direct aanzienlijke besparingen op de kosten van verlichting. Zeker voor grote scholengemeenschappen gaat het hierbij om forse bedragen per jaar.

Aan de proef in het voorjaar 2011 deden o.a. de volgende onderwijsinstellingen mee:
Haagse Scholen (Helen Parkhurst basisschool); La Salle (Antonius Basisschool - Nieuw Vennep); Driespan Brederocollege (Breda - Bergen op Zoom) school; ROC Amarantis (Huygens Lyceum – Amsterdam).

Inmiddels is Zaura in gebruik bij onder meer: Daltonschool – Delft; Prinsentuin College – Breda; ROC Amarantis (Huygens Lyceum – Amsterdam); ROC Zadkine Rotterdam, Rijksuniversiteit Groningen.

Zaura™ is ontwikkeld door de Amerikaanse firma Zilog die gespecialiseerd is in halfgeleiders voor industriële- en consumentenelektronica. Het Nederlandse bedrijf Less Energy uit Rotterdam heeft de verkooprechten verworven voor Zaura™ in Europa.