Scenes from Luchtbal – Whatever happens to the modernist city?

  BE   18 februari 2015 Bron: Publispace
Luchtbal, in het noorden van Antwerpen, is een van de zeldzame voorbeelden in België van de ‘modernistische stad’. De stedenbouwkundigen van die tijd beschouwden de scheiding van functies als een voorwaarde voor een rationeel en gezond leven. Ondanks alle goede bedoelingen heeft Luchtbal vandaag te kampen met tal van problemen. Het is een enclave die opgesloten ligt tussen de haven, de snelweg en het Albertkanaal en moeilijk aansluiting vindt op de stad. De monofunctionele wijk heeft te lijden onder een gebrek aan stedelijk leven. De sociale woningbouw is verouderd en aan renovatie toe. De publieke ruimte is overmaats, verloederd en wordt niet ten volle benut. De bewoners hebben het niet altijd even breed en steeds vaker steken interculturele spanningen de kop op.

Vandaag bundelen architecten, planners, stedenbouwkundigen, antropologen, sociologen en kunstenaars hun krachten om na te denken over een nieuwe toekomst voor Luchtbal. ‘Scenes from Luchtbal’ verzamelt het transdisciplinaire onderzoek en ontwerp dat de voorbije jaren werd georganiseerd rond Luchtbal door o.m. SPINDUS (Spatial Innovation Planning Design and User), MaHS/MaUSP, EMU en de KU Leuven.

Lianne Verstrate, Bruno De Meulder, Frank Moulaert, Joeri De Bruyn (eds.), Scenes from Luchtbal – Whatever happens to the modernist city?, Public Space Publishers, Mechelen, 2013
Fotografie: Lavinia Wouters

22 x 17 cm, 144 pag., gebonden
ISBN 9789491789014
18 €
Bestellen op: www.publicspace.be

Scenes from Luchtbal – Whatever happens to the modernist city?
Scenes from Luchtbal – Whatever happens to the modernist city?

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo