Bedrijfsnieuws

Sapa investeert 4,5 miljoen in eigen poederlakkerij

Sapa investeert 4,5 miljoen in eigen poederlakkerij
Sapa Building System NV breidt zijn vestiging in Landen uit met een nieuwe poederlakkerij. “Met de lakactiviteiten in eigen beheer zorgen we voor een sluitende supply chain. En dat is een enorme troef voor onze klantgerichtheid”, zegt HUB-manager Mik Durwael. De investering is goed voor 20 à 25 nieuwe banen.

De producent van aluminium profielsystemen voor de bouw neemt daarmee het volledige uitleveringsproces in eigen handen. “Het lakken is de laatste stap in de supply chain, maar ook de meest gevoelige”, legt HUB-manager Mik Durwael uit. “Dat werd tot nu toe bij verschillende externe partners gedaan. Met een eigen lakkerij kunnen we de kwaliteit nog beter bewaken en veel flexibeler inspelen op de wensen van de klant.”

Sapa verwacht veel van deze extra troef en denkt dan ook zijn marktpositie te kunnen uitbouwen. Durwael: “Deze investering maakt het mogelijk om bij de minste afwijking de productie aan te passen en tegelijk onze afspraken met de klant te respecteren. We zullen met een gedeeld volume van de lakactiviteiten in eigen beheer en met vaste logistieke dienstverleners, een flinke stap in de richting van maximale leverbetrouwbaarheid kunnen zetten”.

Chroomvrij

De capaciteit van de poederlakkerij, 4.500 m2 groot, wordt geschat op 900.000 m2 per jaar. De nieuwe hal wordt medio juli wind- en regendicht opgeleverd, in december is de opstart gepland. De nieuwe poederlakkerij wordt bovendien een hoogtechnologisch staaltje van ecologisch verantwoord ondernemen.

Mik Durwael: “We zijn nog een stap verder gegaan dan de voorschriften en hebben alle chroom gebannen uit de behandeling. Bovendien minimaliseren we het energieverbruik door de koel- en oveninstallaties aan mekaar te koppelen en de ovenwarmte te recupereren voor gebouwenverwarming. Momenteel onderzoeken we nog de mogelijkheid van zonne-installaties voor de elektriciteits- en warmtevoorziening.”

Job event

Op 25 juni organiseert Sapa een jobdag om de eerste vacatures in te vullen die met de investering gepaard gaan. Er worden vooral operators gezocht, maar ook technische profielen en (chemisch) laboranten.
Build for Life