Algemeen

San Francisco bouwt vogelvriendelijke gebouwen

San Francisco is de eerste stad die een verordening heeft aangenomen die voorziet dat vogels veilig door de stad kunnen vliegen zonder te pletter te slaan tegen de talloze hoge glazen gebouwen. Nieuwe gebouwen zullen Bird-Safe moeten zijn.
Omdat San Francisco aan drie zijden omgeven is door water en bezaaid is met parken, is de stad een geliefde locatie voor vogels. Vele vogels trekken in het voorjaar en de herfst door de stad. De dicht bebouwde stedelijke kern fungeert voornamelijk als een dodelijke val. De vele glazen gevels zijn erg gevaarlijk omdat de vogels er doorheen willen vliegen, of omdat de gevels de vegetatie in de stad weerspiegelen en de vogels erin willen vliegen. 's Nachts kunnen de vogels gedesoriënteerd raken door de helder verlichte wolkenkrabbers die de voor navigatie gebruikte sterren onzichtbaar maken. Vogels vliegen hierdoor in cirkels rond de gebouwen en vallen dood neer van uitputting.

In de afgelopen tien jaar hebben steden als Toronto, Chicago en New York voorgesteld dat ontwikkelaars, eigenaren van gebouwen en managers vrijwillige richtlijnen kunnen volgen om de vogelsterfte te verminderen. Maar de nieuwe Bird-Safe bouwnormen van San Francisco zijn de eerste de niet meer vrijwillig zijn! De verordening voor vogelveilige gebouwen is van toepassing op alle nieuwe (en uitbreidingen op bestaande) gebouwen die maximaal 300 meter van open water of natuurparken staan zoals het Golden Gate park.

De nieuwe normen geven specifieke richtlijnen voor gevel behandeling, lichtontwerp en kleine windenergie installaties op de daken. De belangrijkste wijziging betreft de "vogel bots zone" van de onderste 60 meter, waar glas het meest vegetatie reflecteert. Deze zone mag niet meer dan 10 procent beglazing bevatten in de toekomst. Verlichting moet minimaal afgeschermd zijn, schijnwerpers en zoeklichten zijn verboden.

San Francisco voegt zich bij andere steden in de Bird-Safe beweging, die momenteel steeds meer aanhang krijgt in het hele land. Zelfs de federale overheid begint warm te lopen voor het initiatief. Een nieuw wetsvoorstel uit 2011 zou wel eens kunnen leiden tot het vogel vriendelijk maken van bestaande en nieuwe openbare gebouwen in de Verenigde Staten.
Build for Life