Architectuur

Sagrada Familia van Gaudí zal in 2026 klaar zijn

Als de planning van Jordi Faulí klopt, zal de Sagrada Familia in 2026, na 144 jaar bouwen, eindelijk klaar zijn. Jordi Faulí is al de negende architect die belast is met de bouwwerkzaamheden van de beroemde basiliek in Barcelona. De Sagrada Familia is een ontwerp van de beroemde architect Antonio Gaudí (1852-1926). Hij beschouwde de basiliek met de vijf torens als zijn meesterwerk. Het zou ook zijn laatste werk worden. De bouw begon in 1882, maar Gaudí overleed in 1926, lang voor de kerk af was.

Sindsdien wordt er voortdurend aan de kerk gebouwd. Dat de werkzaamheden zo traag vorderen, komt doordat de financiering geheel gebeurt door giften en tickets van bezoekers. Gaudi zelf maakte zich destijds al niet veel zorgen om de langzame vooruitgang. "Mijn bouwheer is niet gehaast", grapte hij, verwijzend naar God.

De Sagrada Familia is de belangrijkste toeristische trekpleister van Barcelona, en samen met Casa Batló en Parc Güell -ook al van Gaudí-, het belangrijkste symbool van het Catalaans modernisme. In 2010 werd de basiliek ingewijd door paus Benedictus XVI. Er hebben nu en dan al erediensten plaatsgevonden.

Ook interessant