Architectuur

SO-IL: vastberaden het avontuur in

SO-IL ziet architectuur als een open systeem. Het resultaat is niet van tevoren vastgelegd, maar ontwikkelt zich gedurende het proces. Dat vertelde medeoprichter Florian Idenburg afgelopen vrijdag in architectuurcentrum Arcam.
Het in New York gevestigde bureau maakt momenteel naam in architectenland, met projecten als de Pole Dance-installatie voor kunstgalerie PS.1 en de vitrines voor de Meissen-tentoonstelling in Amersfoort. Hoewel Idenburg en zijn partner Jing Liu hebben bewezen zeer talentvol te zijn, mag het groeiend succes best opmerkelijk worden genoemd.

Solid Objectives – Idenburg Liu (SO-IL) werd namelijk in juli 2008 opgericht, vlak voor het uitbreken van de kredietcrisis. De eerste opdracht, een tweede huis voor ontwerper Ivan Chermayeff, mislukte ook nog jammerlijk. De tekenaar van onder meer het Mobil-logo verloor dat najaar een groot deel van zijn kapitaal op de beurs.

Weg project, maar niet het verhaal, dacht Idenburg. Hij besloot de oude man te interviewen en dit vast te leggen op film. Daarin komen opmerkelijke dingen naar voren als Chermayeffs vasthoudendheid aan modernistische principes en het feit dat diens Russische vader in 1917 zijn bezit was kwijtgeraakt na de machtsovername door de communisten.

Lees verder op Architectenweb.nl