Verbouwen

Rijtjeshuis met glazen gevel

Rijtjeshuis met glazen gevel
Renoveren of toch slopen? Miljoenen oude gebouwen zijn slecht geïsoleerd en donker en voor hedendaagse begrippen niet ruim genoeg. Studenten van de Technische Universiteit Delft zetten in op een snelle renovatie: met een ‘tweede huid’ brengen zij de typische Nederlandse huizen weer in topconditie, zonder dat de bewoners tijdens de verbouwing de woning moeten verlaten. Daarom is het project “Prêt-à-loger” genaamd.

Oud en toch energie-neutraal

Met de deelname aan de competitie “Solar Decathlon Europe 2014″ willen de studenten bewijzen dat met hun methode de oude huizen zelfs energie-neutraal kunnen worden. Twintig interdisciplinaire studententeams van over de hele wereld bouwen in de zomer hun prototype, op ware grootte, op in Versailles (FR). Technisch innovatieve huizen, waarbij de zon de enige energiebron vormt en de woning tevens groot wooncomfort moet bieden. De TU Delft bouwt een typisch 60-jaren Nederlands rijtjeshuis na met een extra schil om de slechte isolatie te verhelpen.

Isolerende oplossingen

Op de zuidkant van het prototype hebben de studenten een glazen veranda gebouwd, die als een warmtebuffer fungeert. Het glazen dak strekt zich uit tot de gevel en is uitgerust met zonnepanelen. Aan de noordzijde wordt de muur geïsoleerd en het dak voorzien van een groen sedumdak. Het mooie is van deze oplossing: de glazen ruimte kan door middel van vouwwanden over de hele breedte van het huis geopend worden en zo wordt in de zomer de ruimte in een handomdraai een deel van de tuin. In de winter vormt de extra schil een serre, waarbij de bewoners beschut tegen weer en wind kunnen genieten van de zon.

Rijtjeshuis met glazen gevel


Samenwerking

Solarlux sponsort het project met een vijfdelige glazen vouwwand. Gevelspecialist Solarlux en de TU Delft werken al langere tijd samen, zoals bij het onderzoeksproject van de bouw van het nieuwe hoofkantoor van Solarlux. Een dubbele gevel speelt ook hier een belangrijke rol bij het duurzame en energie neutrale gebouw.