Verbouwen

Renovatieproject Silvertop verdient Huisvesting Ideeën Prijs

De Vlaamse Vereniging van Huisvestingsmaatschappijen (VVH) reikte op 28 maart 2007 haar jaarlijkse Huisvesting Ideeën Prijs (HIP) uit. De laureaat is De Goede Woning voor haar renovatieproject Silvertop – toren 1 te Antwerpen. Deze winnaar kreeg het felbegeerde kunstwerk HIPOLIET van Tjerrie Verhellen. Tongershuis, met het prachtig verbouwde Convent te Tongeren, moest het nipt afleggen, maar ontving het erediploma. De 4 overige sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) kregen eervolle vermeldingen voor hun inzendingen.
De scoop van de HIP 2006 was omvangrijke renovatieprojecten van vorig jaar.

HIP 2006, de deelnemers

6 SHM’s dienden projecten in :
• Bouwmaatschappij De Noorderkempen -> Houtseweg (Beerse) & Torenstraat (Arendonk)
• De Mechelse Goedkope Woning -> Spechtstraat (Mechelen)
• Volkshaard -> Paradijsvogelplein (Sint-Amandsberg)
• De Goede Woning -> Silvertop – toren 1 (Antwerpen)
• Helpt Elkander -> nieuw kantoor (Waregem) & Hongerstraat (Waregem)
• Gewestelijke Bouwmaatschappij Tongershuis -> Convent (Tongeren)

De scoop van de HIP 2006 is een omvangrijke gelijktijdige renovatie. Het accent mag niet enkel liggen op het architecturale, maar ook de randaspecten zijn belangrijk, zoals verhuisbegeleiding, begeleiding van de huurders, maatschappelijke meerwaarde, financiële impact, globale aanpak …

De HIP(-oliet), wat en waarom?

In 1994 startte de VVH met haar jaarlijks Huisvesting Ideeën Prijs (HIP). Het is de bedoeling om via de HIP een waardevol idee te bekronen en zo de sector op een positieve manier te tonen. Die ideeën reiken echter verder dan enkel de bakstenen, maar moeten een samenspel zijn, waarbij zeker de sociale, inventieve, menselijke en financiële aspecten belangrijk zijn. Het spreekt vanzelf dat het idee ook gerealiseerd moet zijn. Jaarlijks legt de VVH een thema voor de HIP vast.

De jury bestaat uit vertegenwoordigers van de VVH, nl. Jan Verhulst (voorzitter), Fernand De Paepe, Vic Geerts, Karel Janssens (als winnaar van vorige HIP) + externe deskundigen, nl. Dirk Pairoux en Kurt Herregodts.

Silvertop – toren 1, de laureaat

De renovatie van toren 1 is de eerste afgewerkte fase van de gehele renovatie- en herwaarderingsoperatie van het Silvertop-complex. De Goede Woning besliste om de torens grondig te renoveren, onder meer nadat een studie van het WTCB uitgewezen had dat de structuur van de torens nog gezond was. Naast de bouwfysische gebreken en de te kleine appartementen moesten ook de gemene delen en de omgeving van de torens aangepakt worden en dit om de leefbaarheid te verhogen en de geïsoleerde ligging te doorbreken. In dat kader besliste De Goede Woning o.a. om haar administratieve zetel centraal op de site te voorzien. Bij de voorbereiding en de uitwerking van deze renovatieoperatie werden de bewoners maximaal betrokken. De visie van de sociale huisvestingsmaatschappij en de wensen van de huurders werden zo veel mogelijk verwerkt in het project van de tijdelijke vereniging A33 - Essa – Constructor. De gehele operatie omvat :

• de ontmanteling van de torens tot het skelet en de renovatie en de verbouwing van de 608 sociale appartementen tot 507. Er wordt ook een nieuwe gevelbekleding aangebracht en de technische installaties worden geïnstalleerd volgens de huidige normen ;

• een uitbreiding van de winkel- en andere functies in een sokkelgebouw en een aanzet tot de integratie van een ADL-centrale (ADL = activiteiten dagelijks leven – voor personen met een handicap) ;

• fiets- en wandelpaden vanuit de aanpalende Tentoonstellingswijk dwars door de site tot aan het verkeersknooppunt (Kol. Silvertoplaan) met tramhalte en nabije Zuidstation NMBS ;

• speelplein en –weide.

Toren 1 omvat 197 appartementen (voorheen 228); nl. 112 appartementen met 1 slaapkamer / 50 appartementen met 2 slaapkamers / 27 duplex-appartementen met 2 slaapkamers / 1 appartement met 3 slaapkamers / 1 ADL-centrale (Activiteiten Dagelijks Leven) / 6 ADL-appartementen / 1.123 m² handelsruimten. De uiteindelijke kostprijs van de renovatie is 15.730.082,60 euro.

De jury is onder de indruk van de algehele grondige en volledige voorbereiding en uitvoering van deze renovatie- en herwaarderingsoperatie. Het belang van het resultaat overstijgt de torens maar geeft een impuls aan de ruime omgeving. De SHM heeft moeite noch kosten gespaard om de zittende huurders te begeleiden tijdens deze renovatie. Door de aanpak heeft de SHM met toren 1 al onmiddellijk een duidelijk, maar niet gemakkelijk signaal van herwaardering en rehabilitatie gegeven.

Meer info over het project :
• De Goede Woning (dhr. B. Forier), Jan de Voslei 36 te 2020 Antwerpen – tel. 03 238 07 76
• TV A33 – ESSA – CONSTRUCTOR (dhh. L. Bekker / G. Van Conkelberge), Fonteinstraat 1A bus 2 te 3000 Leuven – tel. 016 20 72 00

Het Convent, het erediploma

Tongershuis heeft in 2001 een 18de eeuws klooster in het centrum van Tongeren aangekocht en gerenoveerd tot 23 appartementen (variërend van 1 tot 3 slaapkamers). De ontwerper B. de Schaetzen verbouwde het gebouw met veel respect voor de bestaande structuur en sfeer. Naast o.m. het behoud van de marmeren en houten vloeren van de kloostergang, de renovatie van de buitengevels en de sfeervolle appartementen, springt vooral de koepel boven de binnenkoer in het oog. Door het installeren van deze koepel zijn alle kloostergangen opengewerkt en ontstaat er een interessante binnen-buitenruimte. Hierdoor wordt de anders verstoken binnenkoer helemaal betrokken op het woongebeuren, met de binnentuin en de kloostergang als één grote bruikbare ontmoetingsruimte. De lichte kleur van dat binnengevels draagt bij tot de serene sfeer van het project. De SHM verbouwde tevens de kapel tot polyvalente ruimte.

De uiteindelijke kostprijs van de renovatie was 3.621.375,42 euro.

De jury waardeert het resultaat en het afgelegde parcours. De SHM en de ontwerper zijn er in geslaagd om de sfeer van het vroegere klooster te bewaren. Meer zelfs, door de architecturale innovaties en de zorg naar de bewoners, werd een meerwaarde voor de buurt en de bewoners gecreëerd.