Nieuwbouw

Regio Haaglanden gaat minder bouwen

De regio Haaglanden gaat minder bouwen dan gepland. De planning was om 46.000 nieuwe woningen te realiseren. Die planning is nu naar beneden bijgesteld tot 34.000 nieuwe woningen. In de Woningmarktmonitor Haaglanden staat vermeld dat de bijstelling te maken heeft met de effecten van de economische crisis.

Hierdoor zijn er vooral veel vage bouwplannen, terwijl de categorie onherroepelijke bestemmingsplannen met bouwvergunning met 80% zal inkrimpen. De bijstelling geldt in ieder geval voor de komende vijf jaar. Het is echter niet de bedoeling dat veel bouwplannen opgeschort worden. De regio zal immers in de komende 15 jaar naar verwachting met zo`n 10% groeien in bevolkingsaantal. De monitor meldt dan ook dat er in de komende jaren zeker nog stevig doorgebouwd moeten worden om aan de vraag naar woningen te kunnen voldoen.

Daarom zal de regio zich volledig gaan richten op het realiseren van bestaande bouwplannen. Er is immers geen ruimte voor uitval van plannen. In de periode 2005-2009 werden in de regio Haaglanden 30.000 van de met het Rijk afgesproken 34.000 woningen opgeleverd. In 2009 werden bijna 7.500 nieuwe woningen opgeleverd.

Gebaseerd op: Cobouw