Algemeen

Rabo en Philips schatten schade vastgoedfraude op kwart miljard

Frauduleus handelen van eigen directeuren heeft Philips Pensioenfonds en projectontwikkelaar Bouwfonds naar eigen zeggen opgezadeld met een schade van minimaal 250 miljoen euro. Bij invallen van justitie eind 2007 kwam de megafraude aan het licht.

Bij de omkoping zouden volgens justitie 40 personen en 80 bedrijven betrokken zijn. Intern forensisch onderzoek bracht aan het licht dat geknoeid is met alle 550 vastgoedprojecten en plannen van voormalig directeur Jan van V. en zijn opvolgers bij Rabo Vastgoedgroep. Philips onderzocht de onregelmatigheden bij vier opeenvolgende directeuren van het pensioenfonds. Tegen betaling van smeergeld zouden de directeuren bij beide bedrijven vertrouwelijke informatie hebben gegeven en of vastgoed opzettelijk voor ongunstige prijzen hebben ge- en verkocht.

Het College van Beheer vond de zwakke prestaties van de vastgoedtak van het pensioenfonds nauwelijks interessant. Uit het vertrouwelijke strafdossier blijkt ook dat de vermeende omkoping van twee pensioenfondsdirecteuren met respectievelijk 32,5 miljoen euro, wat neerkomt op 250 euro per pensioengerechtigde, hoger uitviel dan tot nu toe bekend.

Gebaseerd op: Het Financieele Dagblad
Build for Life