Nieuwbouw

Publiek-private samenwerking levert minstens 4 miljard euro op

Publiek-private samenwerking (pps) levert jaarlijks tussen de 4 en 6 miljard euro voordeel op voor overheden. Dat heeft Willem Vermeend berekend. Vermeend is voorzitter van PPS Netwerk in Nederland. Hij gaat er bij zijn berekening van uit dat alle projecten die daarvoor in aanmerking komen als pps worden uitgevoerd.

Het voordeel kan nog groter uitvallen als alle traditioneel gerealiseerde projecten beter worden uitgevoerd. Het gebeurt meer dan eens dat de projecten te lang duren en de grenzen van het budget overschrijden. Hij adviseert overheden om bij elk bouwproject eerst een quick scan uit te voeren zodat duidelijk wordt of pps mogelijk is. Als dat het geval is kunnen diverse instrumenten worden benut om pps op te starten, zoals de gratis Toolkit PPS Light en de public-private comparitor. Inmiddels zijn er zoveel pps-projecten uitgevoerd dat niet telkens het wiel opnieuw uitgevonden hoeft te worden.

Overheden worden kleiner en dat biedt kansen voor pps. Vermeend stelt dat dikwijls 15% besparingen zijn te realiseren, en dat het werkelijke voordeel al snel oploopt naar 25%.

Gebaseerd op: Cobouw